Banjaluka prvi grad sa strategijom razvoja kulture: I obrazovanje ćemo mijenjati ako treba

Objavljeno: 26. 6. 2018 u 20:42h

Banjaluka je, po prvi put, danas dobila Strategiju razvoja kulture za period 2018-2028. godine, koja je dio šireg plana i aktivnosti u vezi sa pripremom kandidature grada za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Prijedlog ovog strateškog dokumenta, kojim su određeni  pravci razvoja kulture u narednoj deceniji u gradu, usvojen je danas na sjednici Skupštine Grada.

Ovim dokumentom, kako je naglašeno, dobija se jasna trasa razvoja gradske kulture za deset godina u smislu potrebne infrastrukture, kulturne scene, ljudskih resursa i finansiranja kreativnih ideja.

Zanimljivo je da se ovim dokumentom poseban akcenat stavlja i na banjalučku publiku. Ukoliko Grad utvrdi da je neadekvatno obrazovanje jedan od glavnih problema u razvoju i odnosu publike prema umjetnosti, pokrenuće i izmjenu školskih programa.

Kako je navedeno u obrazloženju Stategije, ključni izazovi u razvoju kulture, pored finansiranja, nedostatka planiranja i transparentnosti, je i obrazovanje koje ne priprema dovoljno mlade za savremenu umjetnost i kulturu. Po mišljenju stručnjaka u kulturi, umjetnost je marginalizovana u nastavnim školskim programima, te će Grad preuzeti na sebe ubuduće obavezu ako treba, da pokrene i izmjenu nastavnih programa, koji su inače u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Nedavno istraživanje o kulturnim navikama Banjalučana, pokazalo je da njih više od sedamdeset odsto za godinu dana nijednom nisu otišli u operu i posjetu festivalu savremene umjetnosti, arhitekture i dizajna. Svaki četvrti ispitani Banjalučanin za godinu dana nijednom nije otišao u pozorište, a oko polovine ispitanika nije išlo na koncert klasične muzike, književne večeri ili manifestacije. Zbog svega toga, i Grad će nastojati da se uključi u proces razvoja publike, a sve to je definisano novim strateškim dokumentom, na kojem je cijela kulturna scena Banjaluke predano radila posljednjih godinu dana.

“Drago mi je da je ovo prvi takav dokument u cijeloj BiH koji predviđa razvoj kulture za narednu deceniju, a suština je da kulturi damo jasan pravac i dobijemo prije svega platformu za bolju komunikaciju i uvedemo novi sistem koji će znati da raspolaže resursima koje kultura dobija i propisanim uvećanjem budžeta za ovu oblast”- izjavio je šef Tima za pripremu aplikacije „Evropska prestonica kulture 2024“ Marko Bilbija.

Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da je strategija sistematičan i inovativan dokument koji predstavlja uvod u aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. On je dodao da grad ima dosta ambiciozan plan, te da se najveća ulaganja odnose na infrastrukturu, od čega je najveći pojedinačni projekat nova višefunkcijska konferencijsko- koncertna dvorana, te da je procijenjena vrijednost tog objekta zajedno sa pripadajućim zemljištem i eventualno hotelom visoke kategorije između 40 i 50 miliona KM.

Izvor: Srpskainfo/ Nataša Telebak

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/banjaluka-prvi-grad-sa-strategijom-razvoja-kulture-i-obrazovanje-cemo-mijenjati-ako-treba/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])