Zbirka pjesama Aleksandre Marilović predstavljena u Banjaluci

Objavljeno: 6. 6. 2019 u 18:56h

Zbirka poezije “Crvene cipele na kiši” autorke Aleksandre Marilović promovisana je u muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci.

Zbirka je podijeljena u četiri poglavlja i zaokružene je strukture, što znači da počinje pjesmom “Bodežni krevet”, koja je moleban za nemirne duše umjetnika, a završava odjavnom “Posljednje pismo proljeću”.

“Na početku imamo pjesmu koja se javlja u vidu molitve. Sjećate se sigurno kroz književnost i kroz našu istoriju kako je uvijek počinjalo jedno književno djelo invokacijom i obraćanjem umjetnika nekoj višoj sili. To se pojavljuje od antike, kao u “Ilijadi” onaj stih na početku “gnjev mi pjevaj, boginjo” pa sve do skorijih književnih djela” – kazala je Marilovićeva.

Pjesnikinja je objasnila i sam naziv zbirke.

“Bitan je kontrast koji čini crvena boja naspram sivila kišnog dana. Kada razmišljam o svome djetinjstvu, prvo čega se sjećam su boje. Sve sam doživljavala u bojama. Što se tiče knjige, možete da očekujete nešto poezije i bijeg crvenim cipelicama od svakodnevice u moju maštu” – rekla je Marilovićeva.

Osnivač izdavačke kuće “Imprimatur” Boris Maksimović je rekao da mu je bila čast da baš oni izdaju ovu zbirku.

“Izuzetno mi je drago da smo izdali ovu zbirku, ne samo zato što je ovo jedna sjajna knjiga, već i zato što Aleksandru znam više od deset godina. Pratim Aleksandru od njene prve knjige. Kada je poslala ovaj rukopis prošle godine, odlučili smo da ćemo ga uvrstiti u naš program za drugu polovinu godine. Meni se to što ona piše izuzetno dopada, ima čitav niz razloga, ali najviše zbog toga na koji način ona uspijeva da utka folklorne motive iz srpske književnosti i istorije u poeziju” – objasnio je Maksimović.

Izvor: Glassrpske/ D. K.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/zbirka-pjesama-aleksandre-marilovic-predstavljena-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])