“Vatrometi” i “Belzebubov notes” predstavljeni Banjalučanima

Objavljeno: 12. 12. 2011 u 00:22h

U ugodnoj atmosferi kafića „Cafe & Chillout“, u prizemlju Narodne i univerzitetske biblioteke RS, u petak su promovisane knjige priča autora Lane Bastašić i Marka Dejanovića.

Ovo književno veče je svakako bilo neklasično i zanimljivo, jer osim što su čitali odlomke iz svojih priča, mladi autori su vodili rasprave sa publikom, ali i publika međusobno.

Lanina zbirka priča “Vatrometi” i Markova “Belzebubov notes” objavljeni su kao najbolji rukopisi pristigli na konkurs izdavačke kuće “Čekić” iz Beograda. Urednica Marija Krkač je rekla da su se ove dvije knjige, koje govore o tranzicijskim vremenima i problemima, odmah izdvojile od ostalih rukopisa, i da nadopunjuju jedna drugu.

Lana Bastašić je 1986. godine rođena u Zagrebu, te je 90-ih otišla u Banjaluku, gdje i danas živi. Diplomirala je na dva banjalučka fakulteta, a završava i master studije Teorije kulture na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. 2010. godine objavila je knjigu “Trajni pigmenti”, na konkursu za prvu knjigu, a u sklopu IX kola edicije “Prvenac” (SKC Kragujevac).

“Mi, mladi ljudi, doživljavamo razne nepravde, i ja imam potrebu da kroz pisanje pokažem svoj stav o njima, kao i o drugim nepravdama koje se dešavaju drugim ljudima u zemlji”, rekla je Lana o svom pisanju, koje joj je trenutno prva preokupacija.

Marko Dejanović rođen je 1982. godine u Banjaluci, te je 90-ih došao u Zagreb, gdje trenutno živi, radi kao novinar i piše priče. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Priče je objavljivao u hrvatskim, srpskim i crnogorskim časopisima, novinama i zbornicima (Fantom Slobode, Večernji list, Vijenac, Zarez, zbornik “Izvan koridora”, zbornik “Gradske Priče”, Karlovački tjednik).

“Kao novinar pratim crnu hroniku, pa u knjizi ima relativno mračnih priča, a atmosfera je u prvom planu”, rekao je Marko o svojoj knjizi “Belzebubov notes”.

Zajedničke promocije, pod nazivom “Na jugoistoku nešto novo”, a sa urednicom Marijom Krkač, održali su u Zagrebu i Banjaluci, a sljedeća je u Beogradu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/vatrometi-i-belzebubov-notes-predstavljeni-banjalucanima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])