Otvoren 17. međunarodni sajam knjige

Objavljeno: 19. 9. 2012 u 09:45h

Ugledni srpski književnik, Svetislav Basara, sinoć je u dvorani Borik, Banjaluka, otvorio sedamnaesti po redu Međunarodni sajam knjige. Dvorana, koja je često rezervisana za sportska dešavanja, narednih pet dana okupiće ljubitelje pisane riječi, koji će u velikom izboru domaće i strane literature sigurno pronaći i nešto za sebe.

U svom govoru, Svetislav Basara poručio je gradu na Vrbasu da ne treba zavidnim okom da gleda na Beograd, jer se na mapi srpske kulture Banjaluka nalazi na istom mjestu kao i ostali regionalni centri.

“Vrlo mi je drago što sam pozvan ovdje da otvorim sajam knjige, jer je se u Banjaluci stvara isto tako dobra književnost i poezija kao i u Beogradu, Čačku i Kragujevcu”, rekao je Basara.

On je ispoljio nadu da će se, uprkos teškim danima ne samo za knjigu, ova manifestacija nastaviti razvijati.

“Duhovno uzdizanje jedino nas može izbaviti iz ove materijalne i svake druge bede u kojoj se nalazimo”, objasnio je Basara.

Pored uglednog književnika, na otvaranju sajma publici se obratio i Ministar nauke i tehnologije RS, Jasmin Komić.

“Sajam knjiga je manifestacija kreativnog stvaralaštva, koja prije svega treba da podstiče one vrijednosti koje su najvažnije za civilizacijski, kulturni i svaki drugi razvoj i napredak. Slogan ovogodišnjeg sajma, “Jedan dan-jedna knjiga, čitaj da bi živio”, treba da bude poruka ljubiteljima knjiga da u što većoj mjeri posjete sajam kako bi se podsjetili na bezvremene pisce i na njihova djela”, kazao je Komić.

On je takođe poručio da je praktično znanje, koje ovogodišnji sajam promoviše, glavni resors Republike Srpske, te da je ulaganje u znanje mladih ljudi investicija za bolju budućnost.

Vrata sajma, u organizaciji “Glasa”, biće otvorena od 10 do 20 časova, a svi ljubitelji pisane riječi sajam će moći posjetiti uz simboličnu cijenu ulaznice, koja će iznositi jednu marku.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/otvoren-17-medunarodni-sajam-knjige/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])