Ne postoje dvije ravnopravne struje unutar udruženja književnika

Objavljeno: 4. 3. 2019 u 19:57h

Stekao se utisak u javnosti da je nastao nekakav sukob dviju grupa književnika, a u suštini se radi o potrebi i želji dva ili tri čovjeka da razjedine Udruženje književnika Republike Srpske u ime nekih svojih sitnih interesa.

Rekao je ovo Goran Šaula nakon sjednice UO Udruženja književnika Republike Srpske i UO Podružnice UKRS Banjaluka.

Na sjednici UO UKRS i UO Podružnice UKRS Banjaluka u prostorijama UKRS, nakon iscrpne analize potkrijepljene dokumentima iz odluka Skupštine UKRS i UO UKRS te skupština podružnica UKRS i UO UKRS, doneseno je nekoliko ključnih odluka.

Prva od njih je da je vanredna skupština koju je samovoljno organizovao Sreten Vujković nelegalna, jer je imenovani prethodno bio upoznat pozivnim pismom i i-mejlom da se saziva vanredna izborna skupština Podružnice UKRS Banjaluka na jednoglasnu inicijativu UO Podružnice UKRS  Banjaluka. Zatim, donesena je odluka da zbog lažnih optužbi i kleveta, unošenja nemira u članstvo i obmanjivanja javnosti na prvoj narednoj skupštini UKRS bude predložena mjera izbacivanja iz članstva UKRS članova Sretena Vujkovića, Milenka Stojičića i Zdravka Kecmana, kao i da se još jednom u pisanoj formi od strane UO Podružnice UKRS Banjaluka zahtijeva od Sretena Vujkovića da u roku od sedam dana preda komisiji Podružnice UKRS Banjaluka arhivu podružnice od njenog nastanka sedamdesetih godina do juna 2018. godine koju je preuzeo od Zdravka Kecmana lično, ignorišući odluku UO podružnice.

Član Upravnog odbora UKRS Podružnica Banjaluka Goran Šaula je kazao da nema govora o tome da se ovdje radi o dvjema ravnopravnim strujama unutar UKRS.

“Na jednoj strani je ogromna većina članstva i ta većina je sazvala regularnu skupštinu 23. februara u Banskom dvoru. Na toj skupštini zbog raznih napada na jedinstvo UKRS Podružnica Banjaluka je smijenila dotadašnjeg predsjednika Sretena Vujkovića. Taj isti predsjednik je u isto vrijeme pravio paralelnu i nelegalnu skupštinu, dok je ova sazvana potpuno legalno. Time on pokušava da stvori privid da je stvoren sukob dviju ravnopravnih struja. Međutim, nema govora o tome, to ne postoji” – kazao je Šaula.

Novoizabrani predsjednik UKRS Podružnice Banjaluka Miladin Berić je istakao da Vujković nije ispoštovao ni one odluke koje je sam donio.

“Vujković na tu skupštinu nije pozvao nijednog člana Upravnog odbora, tako da on ne poštuje ni Upravni odbor. Ne poštuje nijednu odluku koju je sam donio sa drugima, ne poštuje statut koji je deponovao u sudu i koji ima njegov potpis. Na skupštini koju je organizovao UO UKRS Podružnice Banjaluka sastavljen je zapisnik i spisak svih članova koji su prisustvovali i potvrdili to svojim potpisom, a na onoj tamo, kako Vujković kaže, bilo ih je 37, a mogao je reći da ih je bilo 537. Ni u jednom trenutku nije dao spisak tih ljudi. Na kraju krajeva, većina tih ljudi, ako ih je i bilo toliko, nisu članovi Podružnice Banjaluka” – rekao je Berić.

Podrška svih podružnica

Predsjednici svih podružnica dali su podršku predsjedniku UKRS Predragu Bjeloševiću za dalji rad i istakli zadovoljstvo zbog komunikacije i saradnje sa svim podružnicama UKRS.

Momčilo Koprivica, predsjednik Podružnice Bijeljina, došao je da iskaže podršku radu Podružnice Banjaluka.

“Ja sam došao kao član Upravnog odbora UKRS, po osnovu predsjednika podružnice. Došao sam da se upoznam sa ovim događanjima u podružnici Banjaluka. Nemam namjeru da se miješam u rad banjalučke podružnice niti da stanem na jednu ili na drugu stranu, ali sam tu da podržim aktuelnog predsjednika UKRS, čovjeka koji to zaslužuje” – istakao je Koprivica.

Izvor: Glassrpske/ Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/ne-postoje-dvije-ravnopravne-struje-unutar-udruzenja-knjizevnika/||claudebot