“Kočićevo pero” Mileti Prodanoviću

Objavljeno: 21. 6. 2019 u 16:01h

Nagrada “Kočićevo pero” za proljeće i ljeto 2019. godine pripala je književniku i slikaru Mileti Prodanoviću za knjigu “O papagajima i predatorima” u izdanju “Arhipelaga” iz Beograda.

Priznanje dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka – Beograd” za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

“To da slikar propiše nije rijedak slučaj u srpskoj i u ostalim našim južnoslovenskim književnostima. Temeljni pokretač za pisanje u Prodanovićevom slučaju je jedinstven. Dok je u slikarstvu esteta, umjetnik izrazito stilizovane i artificijelne geste, u književnosti je nešto od toga suprotno, tome gotovo pa suprotstavljeno: pisac obuzet stvarnošću i aktuelnim stanjem epohe. Prodanović se u ovoj knjizi formom kratke priče služi da razloži postkomunističko, posthumanističko, postpredmetno doba, koje se, već pomalo bezrazložno, još uvijek naziva razdobljem tranzicije” – naveo je književnik Miljenko Jergović u obrazloženju žirija.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, odluku je donio jednoglasno.

Izvor: Glassrpske/ M. M.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/kocicevo-pero-mileti-prodanovicu/||claudebot