Festival književnosti “Imperativ”: Prostor slobode i drugačijih svjetova

Objavljeno: 31. 5. 2019 u 15:11h

Drugo izdanje Festivala književnosti “Imperativ”, u organizaciji istoimenog Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti, počelo je u četvrtak uveče otvaranjem sajamskog dijela festivala u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, ali i književnim programima u različitim prostorima ovog zdanja.

Prva književnica koja se predstavila publici “Imperativa” bila je Senka Marić, spisateljica iz Mostara. Ona je u Crvenom salonu predstavila svoj roman “Kintsugi tijela”, a o knjizi su pored autorke govorile Vanja Šušnjar-Čanković iz “Imperativa” i Kristina Ljevak, urednica u izdavačkoj kući “Bajbuk” iz Sarajeva.

“Jako sam sretna što sam u Banjaluci. Ovo je moj prvi nastup pred banjalučkom publikom i, ponavljam, jako sam sretna što je sve prošlo lijepo, što sam mogla predstaviti svoj roman i, naravno, što sam tu na ‘Imperativu’, koji je značajan festival za cijelu regiju”, kazala je ovom prilikom Senka Marić.

Program je nastavljen na “Art terasi”, gdje su nastupili pjesnici Darko Cvijetić i Milan Rakulj, a publika je čula neke od pjesama iz Cvijetićevih knjiga “Snijeg je dobro pazio da ne padne”, “Masovne razglednice iz Bosne”, “Paraolimpijske himne” i drugih, kao i pjesme iz Rakuljeve dvije knjige “Gluvi putnik” i “Poezija u kostima”. Prvo veče “Imperativa” završeno je, takođe na “Art terasi”, programom “Note i slova”, gdje je fragmente romana “Proleće se na put sprema” čitao Bojan Krivokapić, pisac iz Novog Sada, a prisutni su uživali i u muzici koju je puštao ovaj pisac. Radnja njegovog romana obuhvata dobar dio prostora i vremena bivše Jugoslavije, stoga je pisac za ovo veče odabrao muziku koja je šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina nastala na raznim prostorima Jugoslavije.

“Ovaj festival je jedno od važnih okupljanja u celoj bivšoj Jugoslaviji. Nikad dovoljno književnih događaja i književnih okupljanja. Zaista navijam da se što češće događaju književni programi, jer su oni, iako živimo u teškim vremenima, izuzetno važni. Mislim da je književnost onaj prostor slobode i prostor drugačijih svjetova. Važno je da imamo priliku da čujemo, pročitamo, upoznamo ljude, promislimo o nekim važnim temama, idejama i da zajedničkim snagama, organizatori, mi pisci i publika napravimo da nam svijet bude bolje mjesto i da nam život bude dostojanstveniji”, rekao je Krivokapić.

Podsjećamo, na “Imperativu” do 3. juna svaki dan Sajam knjige u Koncertnoj dvorani Banskog dvora biće otvoren od 10 do 20 časova, a program će se odvijati po sljedećem rasporedu, u 12 časova “Lektira u podne”, razgovori pisaca i srednjoškolaca, u 17 časova “Bajkovnica”, škola kreativnog pisanja sa Tanjom Stupar-Trifunović, u 18 časova promocija romana, u 19 časova program “Poeziju će svi čitati”, a u 21 sat  program “Note i slova”. U petak uveče na “Imperativu” trebalo je da nastupe pjesnici Mirjana Bobić-Mojsilović i Goran Gavrić Grga, te pisac Đorđe Miketić, dok je promocija romana Jelene Lengold zbog bolesti spisateljice otkazana. Za vikend banjalučka publika imaće priliku da vidi nastupe pjesnika Ognjenke Lakićević, Davida Kojčinovića, Drage Glomuzine i Mihaele Šumić. Svoja prozna djela predstaviće Ivana Đilas, Tanja Stupar-Trifunović, Lana Bastašić i Nina Tikveša. U ponedjeljak, posljednjeg dana festivala, u svojstvu pjesnika nastupiće Vladimir Tabašević i Vladana Perlić, dok će prozu čitati Rumena Bužarovska i Stevo Grabovac.

Izvor: Nezavisne/ Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/festival-knjizevnosti-imperativ-prostor-slobode-i-drugacijih-svjetova/||claudebot