Damir Omić: Najdraži mi je “Crni pupoljak”

Objavljeno: 26. 4. 2019 u 19:21h

Ako sve nastavi prema planu, izdavačka kuća “Imprimatur” uskoro će postati poznata po – koricama! Izdanja “Imprimatura” su, bez sumnje, značajna za izdavačku scenu Republike Srpske, ali magija korica koju stvara Damir Omić Damsa je nesvakidašnja.

Banjalučki dizajner Damir Omić privukao je veliku pažnju čitalaca i javnosti sjajnim dizajnom omota knjiga izdavačke kuće “Imprimatur”. Ovaj mladi dizajner i ilustrator rođen je 1995. godine u Banjoj Luci, a u gradu na Vrbasu trenutno završava studije na Akademiji umjetnosti.

“Grafički dizajn je danas mnogo primjenljiviji i definitivno mnogo traženiji od slikarstva, ali se u generalnom smislu ne mogu puno porediti, jer grafički dizajn više spada u vrstu usluge, dok slikarstvo više spada u tip ličnog umjetničkog izražavanja” – kazao je Omić za SC.

On dodaje da rad na koricama jedne knjige zavisi od dosta faktora – od kompleksnosti i kvaliteta štiva, želja autora i same inspiracije.

“Rad na koricama se u prosjeku može svesti na sedam dana. Najviše vremena oduzima samo stvaranje i usaglašavanje dobre ideje, dok sama izvedba može da se svede na dan ili dva” – kazao je Omić.

Dobre korice, dodaje on, imaju funkciju sličnu dobrom pozorišnom plakatu, a to je da se na prvi pogled prepozna žanr i da se osjeti atmosfera ili poruka koju djelo sadrži, kao i da zainteresuje posmatrača da sazna više.

“Najdraže su mi korice za knjigu “Crni pupoljak” Ninoslava Mitrovića. Iako je čest slučaj da mi zadnje korice koje sam radio budu i najdraže, ova mi je posebno draga jer sam dobio priliku da se izrazim ilustracijom i mislim da ove korice poprilično doprinose prvom utisku koji ova knjiga ostavlja” – istakao je Omić.

Kao i svaki pošteni i umrli radnik, Omić je u potpunosti posvećen onome što radi, pa nema vremena da do kraja pročita knjige za koje stvara korice.

“Iako imam želju, često se desi da ne budem u prilici da pročitam knjigu, što zbog rokova, što zbog drugih obaveza, ali se uvijek potrudim da pročitam bar djelimično, da dobijem osjećaj za atmosferu samog djela” – kazao je Damir Omić.

Izvor: Srpskacafe/ Goran Dakić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/damir-omic-najdrazi-mi-je-crni-pupoljak/||claudebot