Čarls Simić dolazi u Banjaluku po priznanje

Objavljeno: 1. 11. 2018 u 09:27h

Poznati američki pjesnik srpskog porijekla Čarls Simić ovogodišnji je dobitnik “Evropskog atlasa lirike”, saopštila je “Kuća poezije” iz Banjaluke, koja prestižno književno priznanje dodjeljuje po peti put.

Ovu odluku jednoglasno je donio međunarodni žiri, koji su činili Fiona Sampson, predsjednik, te Peter Samon, Vida Ognjenović, Marko Kravos i Zdravko Kecman, članovi, a nagrada, pored diplome i novčanog iznosa, podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama Čarlsa Simića, koju su priredili Gojko Božović i Zdravko Kecman.

Čarls Simić je jedan od najvećih živih američkih pjesnika, poznat ne samo u Evropi, već i u čitavom svijetu, osobenog jezika i stila. Rođen je u Beogradu 1938. godine, a u Ameriku je otišao s roditeljima po završetku Drugog svjetskog rata, tačnije 1953. godine. Neki ga smatraju i srpskim pjesnikom, iako je sve svoje pjesme i knjige napisao na engleskom jeziku.

Simićevi prevodioci, između ostalih, bili su Ivan V. Lalić, David Albahari, Raša Livada, Milorad Pavić, Vladimir Pištalo, a takođe on je prevodio srpske pjesnike na engleski: Vaska Popu, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Milorada Pavića, Branka Miljkovića, Novicu Tadića i druge.

Priređivač knjige “Izabranih pjesama” Čarlsa Simića, koja će uskoro da se pojavi u izdanju “Kuće poezije”, Gojko Božović rekao je da se Simićeva pjesma usredsređuje na modernu stvarnost i na urbanu jedinku koja u vizuelno konkretizovanim prizorima svog okruženja prepoznaje svoj jedini život, varljiv, ali vidljiv, privremen, ali u epifanijskim časovima neodoljivo lijep.

“Jedno je lirska pjesma sa svojim jezičkim otkrićima i s lucidnim istraživanjem običnosti dostupnog svijeta. Drugo je esej u kome se razmišljanje o poeziji neraskidivo ujedinjuje sa sjećanjem na vlastiti život. I u pjesmi i u eseju Čarlsa Simića progovara perspektiva privatnosti, koja se metaforički preobražava u uvijek poseban i ekskluzivan govor o iskustvu drugih s kojima se dijele vrijeme i prostor”, zapisao je Božović, koji Čarlsa Simića naziva gradskim pjesnikom.

Doživljavajući grad kao naše osnovno, pa čak i jedino iskustvo, provjereno znanjem naše egzistencije, piše dalje Božović, Simić slika grad kao pozornicu svakodnevne drame, malih, ličnih ushita i malih, ličnih propasti.

“U Simićevim pjesmama identitet subjekta poistovećuje se s urbanim ritualima, primajući grad ne kao zadati okvir, već kao svoje temeljno iskustvo”, zaključuje Gojko Božović.

Svečana dodjela nagrade “Evropski atlas lirike”, saopšteno je iz “Kuće poezije”, planirana je prilikom promocija Simićevih knjiga koje izlaze u Španiji i Italiji, što će biti od posebnog značaja.

“Ovaj mali, petogodišnji jubilej nagrade biće obilježen u Beogradu, Ljubljani, Prijedoru i drugim gradovima. Nagrada i gostovanje Čarlsa Simića u Banjaluci očekujemo da će izazvati veliku pažnju ovdašnjih čitalaca”, kažu u “Kući poezije”.

Dosadašnjim dobitnicima “Evropskog atlasa lirike”, važno je istaći na kraju, posvećen je temat u engleskom internacionalnom časopisu “Poem” iz Londona, u svesci jun-septembar tekuće godine, što je ovoj nagradi dalo veliki publicitet.

Izvor: Nezavisne / Autor: Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/carls-simic-dolazi-u-banjaluku-po-priznanje/||claudebot