Banjaluka ima mlade i darovite pisce

Objavljeno: 30. 10. 2012 u 10:03h

Pjesnikinja Stevka Kozić-Preradović pripremila je novu knjigu haiku poezije “Zeleni kimono”, a sljedeće godine sprema se da objavi novu knjigu za djecu, lirsku bajku “Žiraf i žirafa”.

– U sljedećih pet godina odlučila sam da završavam i dorađujem nešto što sam davno započela kada je u pitanju haiku poezija. Ukoliko finansije budu dozvoljavale, planiram da svake godine u sljedećih pet objavljujem po jednu knjigu i na taj način obilježim 45 godina mog književnog rada – kaže književnica Stevka Kozić-Preradović.

Otkriva da će glavni lik njene lirske bajke “Žiraf i žirafa” biti jedan njen poznanik koji je svima dijelio čokolade.

– Biće to knjiga o jednoj divnoj pojavi, jer mislim da samo u bajkama postoji neko ko svima dijeli čokolade, a jedan naš poznanik je to radio godinama. On je glavni lik – kaže Kozić-Preradović.

I ne gubi nadu da će knjiga živjeti vječno i da će, bez obzira na digitalizaciju i nova savremena strujanja, opstati.

Knjiga i dobra poezija uvijek dođu do dobrog srca i do pravog čitaoca – kaže Stevka Kozić-Preradović.

Kada je riječ o književnoj sceni Republike Srpske, po njoj, postoji nekoliko vrsta pisaca.

Imamo stare, mlade, prgave, egoistične, one željne slave, ali i darovite pisce koji najgore prolaze. Ne bih pravila podjelu jer neću da se po novinama dopisujem, ali znam da se pisanje ne može naučiti – kaže Kozić-Preradović.

Srećna je, jer Banjaluka ima mnogo mladih pisaca koji obećavaju i zahvaljujući kojima će književna scena Srpske sigurno opstati.

Banjaluka ima mlade i zaista darovite pisce, što se osjeti i u prozi i u poeziji, ali mi smeta što se do njihovih knjiga ne može doći – dodaje Stevka Kozić-Preradović.

Oni u koje polaže mnogo nade su Berislav Blagojević, Saša Baštinac, Radomir Mitrić, Bojan Vučenović.

Talentovani su i vrijedni, ali ih treba više podržavati. Mnogo očekujem od njih – dodaje Stevka Kozić-Preradović.

Pjesnikinja, koja je napisala i veliki broj recenzija za mnoge prvence mladih pisaca, kaže da to uvijek radi sa radošću.

Trudim se da prepoznam sva ta zrna umjetnosti koja iskrsnu u mladom čovjeku, a to mi nije teško – kaže Stevka.

Kada bira knjige za čitanje, trudi se da jednako budu zastupljeni domaći i strani pisci.

“Oslikano duplom tišinom” je knjiga koju sam nedavno pročitala, a riječ je o posthumno objavljenom djelu Mome Šušnjara, i dirnula me više nego svi svjetski pisci – priča Kozić-Preradović.

Stevka se stalno vraća velikim imenima svjetske književnosti, a posljednjih dana ponovo čita poeziju Marine Cvetaeve. Na njenoj polici za čitanje je i drama “Svadba u kupatilu” Milorada Pavića.

Pjesnikinja, koja je četiri decenije na književnoj sceni, prvu knjigu “Pramen strela”, za koju je dobila “Kočićevu nagradu”, objavila je 1973. godine. Njen književni rad prevođen je na više od trinaest svjetskih jezika.

Sajam knjiga

Ovogodišnji beogradski sajam knjiga nisam posjetila, jer me niko nije ni pozvao. Uvijek smo na sajam u Beograd išli svi kao “na so” jer smo dobijali sve ono plemenito da živimo do sljedećeg sajma. Upoznavali smo ljude poetike, žive legende, boeme i boemski duh i popili ono što nikada nismo mislili da ćemo popiti – prisjeća se Stevka Kozić-Preradović.

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/banjaluka-ima-mlade-i-darovite-pisce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])