Andrića čitaju sve generacije

Objavljeno: 16. 4. 2013 u 09:25h

Knjige srpskih pisaca, od klasika do savremenih autora, veoma su tražene u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

boblioteka

Poslije školskih dana i obavezne literature čitalačka publika rado se vraća djelima Ive Andrić, Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog…

– Srpski klasici su uvijek čitani među svim generacijama. Ne smijemo zaboraviti ni Milorada Pavića i Borislava Pekića, koji su stalno aktuelni – rekla je portparol Narodne i univerzitetske biblioteke RS Orijana Vuković.

Istakla je da vrijedna književna priznanja često utiču na aktuelnost pisaca i djela i da se to posebno vidi kada je riječ o NIN-ovoj nagradi.

– Knjige dobitnika NIN-ove nagrade najbrže nestanu sa polica. Njihove knjige idu iz ruke u ruku, ali uvijek su najtraženiji aktuelni dobitnici – rekla je Vukovićeva.

Ljubitelji pisane riječi ne zaboravljaju ni savremene pisce, a djela Vladimira Kecmanovića, Marka Vidojkovića, Dejana Stojiljković, kao i Marka Šelića nalaze se na listi najtraženijih.

– Kada je riječ o beletristici, izdvajaju se književnici Ivana Kuzmanović i Gordana Ćirjanić. Aktuelni su i pisci koji pišu neku vrstu domaćih trilera, kao što su Mirjana Đurđević i Veroslav Rančić – objasnila je Vukovićeva.

Naglasila je da su knjige Dobrice Ćosića, Miroslava Lazanskog i Dejana Lučića uvijek interesantne za određenu čitalačku publiku.

– Interesantno je da se aforizmi konstantno čitaju – kazala je Vukovićeva.

Da članovi Narodne i univerzitetske biblioteke RS redovno čitaju i da savremene tehnologije nisu ugrozile mjesto tradicionalne knjige, dokazuju mnogobrojni čitaoci koji prate srpsku i svjetsku književnu scenu redovno dolazeći po nove naslove.

– Mnogo je čitalaca koji prate trendove u književnosti, kao i onih koji uzimaju knjige po preporuci – kazala je Vukovićeva i dodala da veliku pažnju privlače i knjige po kojima su snimljeni filmovi i serije.

“Veliki rat”

– Aleksandar Gatalica, koji je za knjigu “Veliki rat” dobio dva prestižna književna priznanja, NIN-ovu nagradu i “Mešu Selimovića”, jedan je od najaktuelnijih pisaca. Čitalac koji vraća knjigu Gatalice dovodi svog prijatelja i automatski roman ide u druge ruke. Postoje ljudi koji i po nekoliko mjeseci čekaju na ovu knjigu – kazala Orijana Vuković.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar, Foto. V. Tripić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/andrica-citaju-sve-generacije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])