Seminar u Banjaluci: Više o Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Objavljeno: 20. 5. 2024 u 17:40h

U okviru postupka sveobuhvatne procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini, kao jedan od ključnih elemenata rizika konstatovana je nedovoljna i neadekvatna primjena odredbi Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (dalje Zakon SPN/FTA).

U cilju smanjenja pomenutih rizika Akcionim planom je za sve obveznike i nadležne organe propisane Zakonom SPN/FTA predviđeno održavanje edukacija u smislu ispunjavanja odredbi Zakona SPN/FTA, kao i na podizanju svijesti o važnosti i značaju otkrivanja i sprečavanja PN/FTA. Članom 54. Novog Zakona SPN/FTA iz februara ove godine propisano je da su svi obveznici dužni da obezbijede kontinuirano godišnje stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje koje obuhvata sve zaposlene na radnim mjestima relevantnim za sprječavanje pranja novca uz propisanu novčanu kaznu u iznosu od 20.000 do 80.000 KM za nepostupanje, dok su za teža kršenja odredbi ovog Zakona propisane sankcije u rasponu od 50.000 do 200.000 KM.

Takođe, članom 98. Novog Zakona SPN/FTA nadzorni organi su obavezani da na svojoj zvaničnoj internet stranici objavljuju obavještenja o pravosnažnoj odluci kojom se izriče prekršajna sankcija obvezniku uz obavezu zadržavanja iste na internet stranici u periodu od pet godina.

S obzirom da je Novim Zakonom SPN/FTA izvršeno novo određivanje nadzornih organa, te s obzirom na aktuelnu Moneyval evaluaciju za BiH, u kojoj je neophodno pokazati funkcionisanje nadzora, izvjesno je intenziviranje nadzornih aktivnosti i izricanje sankcija, koje za obveznike mogu proizvesti pravne, operativne i reputacione posljedice, odnosno rizike.

S tim u vezi, konsultantska firma Refam Creative Solutions – REC d.o.o. organizuje seminar pod nazivom “Osnovne obaveze i značaj primjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, koji će biti održan u Banjaluci i Sarajevu.

Seminar u Banjaluci će biti održan 28. maja u hotelu “Bosna” sa početkom u 09.30 časova.

Sadržaj seminara

Na seminaru će biti predstavljeno šta su to pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, organizacija i način funkcionisanja sistema SPN/FTA, sa podjelom uloga između nadležnih organa i obveznika, mjere radnje i postupci koje preduzimaju obveznici (identifikacija, praćenje, otkrivanje sumnjivih transakcija i aktivnosti, izvještavanje o sumnjivim transakcijama i aktivnostima, izvještavanje o gotovinskim transakcijama, transakcijama sa visokorizičnim zemljama, vođenje evidencija…), specifične obaveze notara, advokata i računovođa, ograničenja plaćanja gotovinom, uloga Finansijsko – obavještajnog odjeljenja, nadzornih organa i drugih nadležnih organa i sl., te određen broj praktičnih primjera krivičnih djela PN/FTA i predikatnih krivičnih djela, te aktuelne tipologije i indikatori PN/FTA.

Biće predstavljene osnovne razlike između novog i prethodnog Zakona SPN/FTA koje su proizvod izmjene međunarodnih standarda i rezultata procjene rizika od PN/FTA. Iako Novi Zakon SPN/FTA, zadržava osnovne odredbe i pravac predviđen ranijim zakonima SPN/FTA u BiH (zakoni iz 2004, 2009. i 2014) isti donosi značajna unapređenja. Tako su uređene definicije ključnih pojmova, obveznici provođenja mjera su preciznije definisani, prošireni i usklađeni sa sektorskim zakonima.

Predavači

Na seminarima u Banjaluci i Sarajevu predavači će biti Aleksandar Bozalo, dipl. ekonomista i magistar pravnih nauka, sudski vještak ekonomske struke i Borislav Čvoro, dipl. ekonomista, sudski vještak ekonomske struke, certifikovani specijalista za sprječavanje pranja novca (CAMS).

Kome je seminar namijenjen?

Seminar je namijenjen zaposlenim kod obveznika Zakona SPN/FTA, a isti je od koristi i za fizička lica, pravna lica i organe koji primjenjuju ili na koje se odnose odredbe Zakona SPN/FTA (zaposleni nadzornih organa, te pravnih lica koja u svom radu primaju gotov novac ili lica koja prenose novac preko granice).

Kotizacija

Kotizacija za učešće (sa PDV-om) iznosi:

  • 185 KM po jednom učesniku;
  • 175 KM po osobi za dva i više učesnika iz iste organizacije;
  • 165 KM po osobi za pretplatnike na časopis „Pravo i finansije“.

Kotizacija uključuje:

  • Troškove sudjelovanja u radu seminara,
  • Materijal za pisanje (za učesnike seminara),
  • Materijal sa seminara: prezentacije predavača,
  • Osvježenje u pauzi i zajednički ručak (za učesnike seminara),
  • Uvjerenje o usavršavanju (certifikat).

Prijava za seminar

Za učešće na seminaru obavezna je prijava putem prijavnog obrasca, koji je dostupan na sajtu rec.ba.

Popunjen prijavni obrazac potrebno je poslati putem e-maila na [email protected] ili putem faxa na jedan broj brojeva + 387 33 40 87 78, + 387 33 40 87 79 i + 387 33 21 45 82.

Na osnovu dostavljenog prijavnog obrasca, učesnicima će biti dostavljena profaktura na osnovu koje se vrši plaćanje.

Budžetski korisnici mogu prisustvovati seminaru uz odgodu plaćanja, ali uz obaveznu prijavu.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/seminar-u-banjaluci-vise-o-zakonu-o-sprjecavanju-pranja-novca-i-finansiranja-teroristickih-aktivnosti/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)