Očekivani pad kamatnih stopa: Šta to znači za tržište nekretnina i kupce stanova?

Objavljeno: 9. 2. 2024 u 13:15h

Krajem prošle godine stručnjaci iz oblasti ekonomije najavili su da bi proces podizanja kamatnih stopa mogao biti završen, što bi značilo povoljnije uslove za kredite. Ipak, kada će doći do prvog smanjenja kamatnih stopa zavisi od kretanja inflacije, s jedne i kretanja privrednih aktivnosti, sa druge strane.

Takođe, stručnjaci ocjenjuju da će šestomjesečni Euribor do kraja 2024. pasti ispod 2,5 odsto.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput, u članku za Blomberg Adria, ukazao je na pad šestomjesečnog Euribora, što bi moglo dovesti do lakšeg pristupa kreditima i smanjenja finansijskih tereta za građane.

“Restriktivna monetarna politika ECB-a doprinijela je padu. Teško je davati prognoze, ali ocjenjujemo da će šestomjesečni Euribor do kraja naredne godine sići na nivo ispod 2,5 odsto, možda čak i na dva odsto, što znači da krediti treba da budu jeftiniji”, rekao je Šuput, krajem prošle godine.

Ulaganje u nekretnine

Pad vrijednosti novca, tj. inflacija s jedne strane i nerazvijenost finansijskih tržišta, sa druge strane, doveli su do toga da građani najčešće biraju da novac sačuvaju kupovinom nekretnina. Nerazvijena finansijska tržišta, ali i nizak prihod na štednju ne ostavljaju mnogo izbora onima koji žele sačuvati vrijednost ušteđevine.

Takođe, očekivano smanjenje troškova zaduživanja dovodi do toga da se značajno olakšava proces sticanja nekretnina, čineći ih dostupnijim većem broju građana.

Stručnjaci iz oblasti investiranja i izgradnje ističu da nekretnine mogu poslužiti kao “sigurno utočište” za ulagače u vremenima povećane inflacije.

O toj temi razgovarali smo sa Lazarom Lukićem, menadžerom u preduzeću “Lukić Invest” iz Banjaluke, čija je osnovna djelatnost investiranje i izgradnja stambeno-poslovnih objekata, kao i njihova prodaja u skladu sa potrebama tržišta.

Uzimajući u obzir njihovo iskustvo kao investitora, on navodi da nekretnine predstavljaju “sigurno utočište” za ulagače iz nekoliko razloga.

Prvi razlog je zaštita od inflacije, jer kako Lukić ističe, nekretnine su fizička imovina koja obično raste u vrijednosti tokom vremena. Takođe, kroz istoriju, nekretnine su pokazale sposobnost održavanja vrijednosti i prevazilaženja inflacije.

Kao drugi razlog navodi potražnju za stanovanjem, jer bez obzira na ekonomske uslove, ljudi će i dalje tražiti stambeni prostor.

“To održava stabilnost na tržištu nekretnina i čini ih atraktivnim investicijama, posebno u oblastima sa povećanom potražnjom za stanovanjem. Današnji trend nam pokazuje da mladi bračni parovi koriste beneficije od strane IRB-a i povoljnih kamatnih stopa kako bi sebi osigurali stambeno pitanje”, navodi Lukić.

I još jedan razlog, zbog kojeg je ulaganje u nekretnine dobar izbor, je povećanje vrijednosti kapitala.

“Kroz dugi rok, vrijednost nekretnina može znatno rasti, omogućavajući kupcima da sačuvaju svoj novac, ali da ga i uvećaju kroz određeni period”, pojašnjava Lukić.

Stabilizacija i održavanje cijena

Što se tiče cijena nekretnina, Lukić istiće da se tokom ove godine očekuje stabilizacija.

“Razumno je očekivati da će se cijene stabilizovati tokom 2024. godine. Ipak, ne očekujem opšti pad cijena, osim ukoliko neki od prethodno značajno povećanih cijena ne budu korigovani od strane investitora. Trenutni trend ukazuje na blagi pad kamatnih stopa i prilagođavanje ponude kreditiranja koje pružaju banke”, rekao je Lukić.

Ipak, u vremenu povećanja materijalnih troškova i promjena na tržištu rada, građevinske firme ulažu velike napore kako bi održali konkurentne cijene nekretnina.

“Već šest mjeseci održavamo nepromijenjene cijene u našoj ponudi, smatrajući da je ovo realan i objektivan prikaz uzimajući u obzir sve relevantne faktore. Istovremeno, posvetili smo se unapređenju kvaliteta naših objekata i stanova kako bismo opravdali vrijednost nekretnina. Sve više resursa ulažemo u inovacije u građevinskom procesu s ciljem ubrzanja rada i postizanja još višeg nivoa kvaliteta, a time i zadovoljstva kod naših kupaca”, istakao je Lukić.

Sigurna kupovina

Dok se tržište priprema za nove moguće promjene, bitno je naglasiti koliko je važno izabrati sigurnog investitora, koji će garantovati sigurnu kupovinu i kvalitet.

“Sigurnost prilikom kupovine stana u fazi izgradnje je veoma bitna. U našoj kompaniji ta sigurnost je značajno visoka, budući da djelujemo kao izvođač radova, investitor i prodavac, čime je cjelokupan proces integralan i sveobuhvatan, i nezavisni smo od bilo kakvih spoljnih uticaja”, pojasnio je Lukić.

Izbor odgovarajuće nekretnine

Takođe, na izbor nekretnine, osim finansijskih faktora utiču i mnogi drugi, kao što su lokacija i kvadratura. Da bi se taj proces ubrzao i pojednostavio, važno je birati investitore čija je ponuda raznovrsna i prilagođena različitim potrebama kupaca.

“Verujemo da raznolikost u ponudi doprinosi tome da svaki potencijalni kupac pronađe nekretninu koja odgovara njegovim specifičnim potrebama. Stoga, važno je napomenuti da je naša ponuda izuzetno raznovrsna. Trenutno imamo četiri lokacije u našem portfoliu, koje se razlikuju po cijenama i kvadraturama, što jasno pokazuje našu glavnu svrhu – rješavanje stambenog pitanja našim kupcima”, istakao je Lukić.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/ocekivani-pad-kamatnih-stopa-sta-to-znaci-za-trziste-nekretnina-i-kupce-stanova/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)