Rezerve vode na nezavidnom nivou

Objavljeno: 13. 12. 2011 u 10:44h

Rezerve vode u Srbiji nalaze se na nezavidnom niovu, a obilnije padavine ne očekuju se prije novogodišnjih praznika, upozoravaju stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Rezerve vode na nezavidnom nivou

 “Padavine s početka mjeseca popraviće situaciju u poljoprivredi, ali do bolje hidrološke situacije doći će kasnije, jer je potrebno vrijeme da se vodotokovi napune”, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

 “Večernje novosti” navode da je zbog slabog dotoka vode u kritičnom položaju hidroenergetski kompleks koji daje trećinu struje Srbiji, te da će vjerovatno uslijediti poskupljenja u maloprodaji pošto se snabdijevanje naftnim derivatima vrši drumom, jer tankeri ne mogu da plove zbog niskog vodostaja Dunava.

Ove godine bilo je od 40 do 60 odsto padavina manje nego što je to uobičajeno, a u decembru su izmjereni najniži vodostaji na rijekama u Srbiji od kada se vrše mjerenja.

Poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da suša prijeti i prinosima ozimih usjeva i već desetkovanom stočnom fondu, što će dovesti do podizanja cijena prehrambenih proizvoda.

Ovu prognozu potvrđuje i situacija na Pešteru, gdje žeđ mori i ljude i stada. Iako je palo dvadesetak santimetara snijega, izvori i bunari nisu se napunili, pa se žitelji mnogih sela snabdijevaju iz cisterni.

Ni u Podrinju situacija nije mnogo bolja. Za razliku od prošle godine kad je Hidroelektrana Zvornik imala rekordnu proizvodnju, ovih dana zbog slabog protoka dnevno proizvodi tek oko 15 odsto planirane količine električne energije.

 Suša prijeti i izvozu, upozoravaju iz novosadske luke koja je, uz luku u Pančevu, glavni punkt za eksport poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, prije svega kukuruza. Iz ovih pristaništa nijedan brod nije isplovio mjesecima, a kako stvari stoje to se uskoro neće ni dogoditi.

Srbija, ipak, još ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja, saznaju “Novosti” u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati