Šećer pada zbog manjka tečnosti

Objavljeno: 5. 7. 2015 u 19:10h

U vrelim ljetnjim danima kod osoba oboljelih od šećerne bolesti značajno se povećava mogućnost pojave ozbiljnih tegoba, koje se mogu razviti naglo i bez posebne “najave”.

Tokom vrućina, dijabetičari izrazito gube tečnost znojenjem, što se ispoljava suvoćom usta, ispucalim usnama, opštom malaksalošću i omaglicom, a ponekad i povišenom temperaturom. Nisu rijetki ni grčevi u potkolenicama i malaksalost. Za dijabetičare ovo je izuzetno štetno, jer manjak tečnosti u organizmu može da bude osnova drugih poremećaja koji dovede do gubitka svijesti i kome.
Asistent dr Marina Anđelić Jelić, specijalista interne medicine i načelnik kliničkog odjeljenja za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Kliničko-bolničkom centru “Zvezdara” kaže da zbog dehidratacije dolazi do pada šećera, odnosno hipoglikemije:

”Osim smanjenog unosa tečnosti, dijabetičari u ljetnjem periodu jedu manje kaloričnu hranu, a više voće i povrće, što sve dovodi do padova najprije pritiska u krvi, a zatim i šećera. Zbog pojačanog znojenja gubi se i dosta elektrolita i soli, pa se preporučuje da piju slabogazirana pića koja imaju dovoljno kalijuma, natrijuma i magnezijuma”, kaže ona.

Pad šećera je situacija koje se i ljekari i pacijenti najviše plaše. Hipoglikemija značajno narušava kvalitet života, više nego skok šećera. Problem nastaje kada pacijenti, koji dugo godina imaju dijabetes, izgube osjećaj za prepoznavanje simptoma poput zamagljenog vida, malaksalosti i opšte slabosti. To je, kaže dr Anđelić, ono što je opasno.

”Ako hipoglikemija duže traje, a pacijent ne reaguje unošenjem koncentrovanih ugljenih hidrata, kao što su dvije kockice čokolade, kašičice meda ili zaslađeni sok, rizikuju da ih hipoglikemija dovede i do kome”, objašnjava Anđelić -Jelić.

”Ljeti se zbog toga doza lijeka, bilo da su u pitanju tablete ili insulin, smanjuje. Naročito ako se epizode hipoglikemije javljaju na svakih dva do tri dana. Terapiju, međutim, pacijenti ne smeju da mijenjaju na svoju ruku, već u dogovoru sa ljekarom. Da bi spriječili nagle padove šećera dijabetičari treba da piju što više tečnosti, najbolje vode i to od litar i po do dva, ali ne i voćne sokove koji sadrže dosta voćnog šećera. Ako žele da se osvježe preporučuju se limunada bez šećera, i prirodno cijeđeni sokovi, kao i mineralna voda sa magnezijumom”, upozorila je.

Osim problema sa padom šećera, ljeti su i češće infekcije na stopalima, pa lekari upozoravaju pacijente da nikako ne hodaju bosi.

”Dijabetičari često pate od polineuropatije, odnosno oboljenja perifernih nerava na nogama, i zbog toga ne osjećaju bol. I najmanja povreda, ubod, ogrebotina, predstavlja ulazno mjesto za infekciju, što može da dovede do nastanka dijabetesnog stopala” napominje dr Anđelić Jelić, objavile su Novosti.

Učestale gljivične infekcije

Marina Anđelić – Jelić napominje da su ljeti kod dijabetičara češće i gljivične infekcije stopala.

”Zbog pretjeranog znojenja nogu veći je rizik od infekcija, pa higijena u toplim danima treba da bude intenzivnija: svakodnevno pranje i dobro prosušivanje stopala”, navela je.

Izvor: Novosti

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/secer-pada-zbog-manjka-tecnosti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])