Upečatljiva priča o narkomaniji na jeziku muzike i plesa

Objavljeno: 26. 4. 2024 u 17:59h

Predstava “Mi djeca sa stanice Zoo” Teatra i Plesnog kluba “Dankan” odigrana je u četvrtak naveče u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci, u okviru tradicionalne manifestacije “Srećan nam ples 2024”, kojom se obilježava Svjetski dan plesa.

Kako saopštavaju iz Plesnog kluba i Teatra “Dankan”, djelo “Mi djeca sa stanice Zoo” bavi se problemom narkomanije i napisano je na osnovu ispovijesti Kristijane, djevojčice koja je već sa 13 godina probala hašiš, a sa 14 postala zavisna od heroina.

“Jedinstveni spoj modernih plesnih stilova, koji u velikoj mjeri korespondira sa interesovanjima današnjih generacija mladih, približava ovo djelo onima koji žele da ovu najupečatljiviju priču o narkomaniji čuju na sopstvenom jeziku muzike i plesa, a u tumačenju generacijski bliskih igrača, studenata i srednjoškolaca”, rekla je za “Nezavisne” Jovana Raljić, predsjednica i koreografkinja “Dankana”.

Dodala je da ovo djelo otvoreno i veoma precizno pripovijeda o sudbini djece za koju javnost saznaje tek kada ih droga ubije.

“Ova potresna Kristijanina ispovijest, koja je osamdesetih potresla njemačku javnost i koja do dana današnjeg nije izgubila na svojoj aktuelnosti, počinje pričom o Berlinu osamdesetih godina. Usljed raznih životnih okolnosti koje nameće moderno društvo dolazi do nebrige roditelja za djecu, koja svoj svijet traže na ulici, a sistem nije u mogućnosti da se suprotstavi prodaji i distribuciji droge”, kaže Raljićeva.

Ova predstava je prethodno igrana u Pozorištu Prijedor, kao i komad za djecu “Uspavana ljepotica”.

“U toku narednih mjesec dana planiramo igranja u mjesnim zajednicama koje pripadaju Banjaluci, ali nisu u centru, kao što je Piskavica, i planiramo niz radionica u kojima će se moći oprobati svi građani, kao i radionice za plesače sa iskustvom”, dodala je Raljićeva.

Kazala je da su planirane brojne aktivnosti do 30. maja, kada će podmladak Teatra i Plesnog kluba “Dankan” odigrati predstavu “Alisa u zemlji čuda”.

“Nadamo se da ćemo kroz održavanje ovakve manifestacije svake godine podići na viši nivo ljubav prema plesu u našem gradu i da ćemo naći više razumijevanja i više podrške od kompletne društvene zajednice”, istakla je Raljićeva.

Izvor: Nezavisne / Autor: Tijana Janković

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/upecatljiva-prica-o-narkomaniji-na-jeziku-muzike-i-plesa/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])