Dokumentarna drama “Sedam” u Banjaluci

Objavljeno: 28. 10. 2013 u 13:06h

U okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana, bh. publika će od 5. do 7. novembra imati priliku pogledati scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame “Sedam”, koju će čitati ansambl od sedam istaknutih žena iz bh. javnog života.

 sedam

Predstava “Sedam” održaće se 7. novembra u 20h u Banjaluci, na sceni Gradskog pozorišta Jazavac. Ulaz je slobodan.

U ansamblu od sedam žena koje će dramu “Sedam” čitati na sceni okupile su se sjajne bh. žene koje su pružile veliku podršku ovom projektu, a radi se o ženama koje su postigle velike uspjehe u okviru svojih profesija i oblasti djelovanja i koje mnogim mladim ženama mogu poslužiti kao primjer. Ansambl “Sedam” čine:

Besima Borić – političarka i zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, iz Sarajeva.

Darija Buzaković – direktorica Festivala Kratkofil, iz Banjaluke.

Kristina Ljevak – novinarka FTV-a, iz Sarajeva.

Tanja Miletić Oručević – pozorišna redateljka, univerzitetska profesorica i direktorica JU Mostarski teatar mladih, iz Mostara.

Amna Popovac – vlasnik radio stanice Studio88, iz Mostara.

Selma Spahić – pozorišna redateljka, Umjetnička direktorica i selektorka FUTURE MESS programa Internacionalnog tetaraskog festivala MESS, iz Sarajeva.

Vesna Andree Zaimović – muzikologinja, novinarka i urednica portala Radio Sarajevo, iz Sarajeva.

“Sedam” je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta “Sedam” inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama “Sedam” do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu “Sedam” napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Regionalna turneja “Sedam 2013” koju je podržao Švedski institut obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.

Izvor: Radiosarajevo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/dokumentarna-drama-sedam-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])