Nagrada “Pelagićev runolist” Nenadu Grujičiću

Objavljeno: 27. 12. 2017 u 15:00h

Književnik Nenad Grujičić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Pelagićev runolist” koja se od 2011. godine dodjeljuje u Banjaluci.

Rodnim korijenima Krajišnik sa novosadskom adresom, pjesnik, prozni pisac, esejista, antologičar i polemičar, kulturni poslenik, Nenad Grujičić peti je dobitnik nagrade “Pelagićev runolist”.

Nagradu, koja se sastoji od umjetničkog djela jednog od učesnika Likovnog saborovanja „Zmijanje“ i gramate, dodjeljuju Zavičajno društvo „Zmijanje“ i Književna zajednica „Vaso Pelagić“ iz Banjaluke.

Nenad Grujičić je dobio nagradu sa cjelokupno djelo. Žiri se rukovodio činjenicom da ovaj književnik naročito mnogo radi u očuvanju tradicije, srpske pravoslavne duhovnosti, ali i književnih vrijednosti ne samo Bosanske krajine, nego i čitave Republike Srpske, odnosno ovog dijela Bosne i Hercegovine, a temelji se na stvaralačkom tragu i borbenosti za svoj narod velikana Vase Pelagića i Petra Kočića. Ono što je osobenost ovog svestranog stvaraoca jeste istrajnost na tragovima istine i slobode, a na tim putevima je vjerni sljedbenik velikana, među koje se svojim djelom i aktivnošću i sam svrstava – stoji u saopštenju Književne zajednice „Vaso Pelagić“.

Grujičić je povodom ovog priznanja naveo da je Vaso Pelagić bio opasan za svaki zarđali institucionalizam i samoživu administraciju.

A narod ga je obožavao i ljubio. To je najviše smetalo zemaljskim moćnicima, čija su prašinasta imena nestala u vihoru vremena. Preteča Petra Kočića – Vaso Pelagić paradigma je narodnog tribuna zdravog razuma i nepotkupljive vizije. Književnik i naučnik, publicista i intelektualac, prosvjetni radnik i narodni ljekar, ideolog i ustanik, utopista i praktičar, Pelagić je neka vrsta racionalne jurodivosti koja je imala sudbinske zadatke i rezultate -zaključio je Grujičić, koji je nedavno dobio i priznanje “Sava Mrkalj”.

Do sada su „Pelagićev runolist“ dobili Duško M. Petrović, Miloš Milojević, Zoran Hr. Radisavljević i Mile Mutić, a biće naknadno objavljeno kada će, na prigodnoj manifestaciji – književnom portretu laureata, Nenadu Grujičiću biti uručena nagrada.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/nagrada-pelagicev-runolist-nenadu-grujicicu/||claudebot