BiH

Radionica u Prijedoru ispunjena nadom: Mladi s invaliditetom dobili priliku da pokažu talent

Objavljeno: 20. 3. 2016 u 13:44h

Omladinska zaštitna radionica u centru Prijedora je mali prostor, koji odiše velikom kreativnošću mladih ljudi. Među njima, čiji su radovi ispunili njen prostor, najviše ih je s različitim oblicima invaliditeta, ali to ih nije pokolebalo da iskažu svoj talent.

Radionicu, koja broji 40 članova i koji za izradu svojih radova koriste različite materijale, prošle godine je osnovala Fondacija Zajednički put u okviru projekta Inkluzivno preduzetništvo.

“Sve što izađe iz mojih ruku i po mojoj zamisli je unikatni nakit, a njegovom izradom počela sam se baviti prije 5-6 godina iz potrebe da utrošim svoje slobodno vrijeme i da pronađem izvor zarade”, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Dejana Vujinović.

Kazala je da je jedna fotografija nakita izrađenog od fimo mase, jedne vrste gline, bila presudna da se opredjeli za ovaj posao. Iako nije znala kako se on izrađuje, nije odustajala od svoje ideje, a preko Youtubea se upoznala sa kompletnim procesom njegove izrade.

Prijateljima i rodbini su se dopali unikatni predmeti koji je izrađivala, a od kada ga je počela izlagati u radionici, krug zainteresovanih se proširio.

“Zaštitna radionica je savršeno mjesto koje je dalo mogućnost ne samo meni kreativcu, već i ostalim kreativnim da se predstave sa svojim radovima”, kazala je Vujinović.

Napomenula je da se od izrade i prodaje unikatnog nakita ne može obezbjediti egzistencija.

“Morate znati da je za svakog kreativca, koji radi svoj unikatni rad ovo hobi, a na našem tržištu je niska cijena rukotvorina”, rekla je ona.

Svojim iskustvom pomogla je ostalima članicama, koje su su se takođe odlučile za izradu nakita, ali od materijala, gdje preovladavaju drvo, cirkoni, perlice i plastika.

U radionici je bila i Nina Banović, koja je postala njen član prije sedam mjeseci.

“Puno mi znači boravak ovdje, jer upoznajem druge osobe i nisam više kao ranije stalno u kući”, kazala je ona.

Banović je rekla da voli boje i da se iz tih razloga odlučila za bojenje ramova za slike po narudžbi i ispisivanje imena na njima.

“Moje interesovanje se ne završava samo na ovom, jer sam upisala školu stranih jezika u Centru Sunce i obuku u Prijedorskoj agenciji za ekonomski razvoj za izradu web-stranica”, navela je Banović.

Koordinator Omladinske zaštitne radionice Slobodanka Šodić rekla je da su ciljna grupa Fondacije mladi sa invaliditetom.

radionica u Prijedoru1

“Radionica je otvorena prevashodno zbog učenika Centra Sunce koji su uključeni u nju, da bi se njihovi radovi, mogli prodavati. Ona nam je posebno draga jer je direktorica Fondacije Samira Hofman prepoznala kao dobru ideju i izfinansirala je”, kazala je Šodić.

Prema njenim riječima prošle godine su veliku pažnju posvetili reklamiranju radova invalidnih osoba.

“Organizovali smo izložbe njihovih radova u prostorima više javnih i privatnih subjekata, kao i ustanova, tako da su se mnogi mogli bolje upoznati sa njihovom djelatnošću i sa radovima koje nude tržištu, a sa istim ciljem smo u oktobru i za Novu godinu vršili promciju Omladinske zaštitne radionice”, naglasila je ona.

Šodić rekla je da su škola stranih jezika i obuka za izradu web-stranica, koju pohađa Nina Banović i više mladih osoba sa invaliditetom, dio projekata koje provodi Fondacija Zajednički put u saradnji sa svojim partnerima i donatorima.

Ona je podsjetila da je Fondacija formirana prije četiri godine i da svoju aktivnost, odnosno projekte usmjerila ka mladima i njihovim vršnjacima sa invaliditetom.

Napomenula je da je zahvaljujući saradnji Fondacije sa širokom grupom donatora, partnerskim nevladinim organizacijama, javnim ustanovama i privatnim preduzećima u prethodni četiri godine u mlade uloženo 125 hiljada KM.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/radionica-u-prijedoru-ispunjena-nadom-mladi-s-invaliditetom-dobili-priliku-da-pokazu-talent/||claudebot