Evo kako su milioni od transfera Luke Modrića u Real Madrid završili u Republici Srpskoj

Objavljeno: 13. 11. 2018 u 18:40h

U novom valu dokumenata koji su u zadnjih desetak dana u okviru Football Leaks afere istražili novinari Nacionala u okviru EIC grupe, objavljene su i informacije o sumnjivim poslovima Modrićevog menadžera Vladice Lemića. 

Iako Modrić nije direktno povezan s kompanijama koje se protežu od Belgije do Republike Srpske, slučaj je evropskim medijima posebno zanimljiv budući da se radi o ljudima oko igrača Real Madrida.

Iako nije registrovan FIFA menadžer, Lemić je prema tvrdnjama Football Leaksa od 2013. do 2017. godine zaradio 4,4 miliona evra na provizijama koje je naplatio preko bratove kompanije registrovane u Republici Srpskoj. Kompanija Top Sport Consulting Zorana Lemića odabrana je kao posrednik jer se nalazi u entitetu u kojem je porez na dobit samo deset odsto dok se u Belgiji, zemlji u kojoj je Vladica prijavljen, dobit tada oporezivala s 34 odsto, prenosi Index.hr.

U posao je navodno bio uključen i Predrag Mijatović, bivši Realov sportski direktor koji je s Lemićem zaradio milionske iznose, iako na njihov račun direktno nije sjeo ni cent provizije. U međuvremenu je kompanija Top Sport Consulting, sa samo sedam radnika, od 2014. do 2017. godine prijavila nevjerovatnih 32 miliona evra dobiti, što je nakon oporezivanja iznosilo 23 miliona. Tako je Lemićeva kompanija bila peta najprofitabilnija u RS, odmah nakon naftnih, telekomunikacijskih, građevinskih i javnih poduzeća.

Posao prebačen na licenciranog menadžera i Lemićevu kompaniju

Kad je u avgustu 2012. godine prelazio u Real iz Totenhema, Modrićev novi menadžer bio je Davor Ćurković, kojeg je pri FIFA-i kao licenciranog menadžera prijavio Srpski fudbalski savez. Ćurković je tri mjeseca kasnije potpisao ugovor s belgijskom firmom reINA BVBA u kojem jasno stoji da Ćurković prepušta firma ubiranje provizije od Modrićeva transfera iz Totenhem u bilo koji drugi klub.

Pola vlasništva spomenute firme imao je Vladica Lemić, 40 odsto njegova supruga i kćeri, a preostalih deset odsto Dejan Mitrović, takođe licencirani FIFA menadžer. Dan nakon što je dogovoren i potpisan Modrićev transfer, Realov generalni menadžer Hose Anhel Sančez potpisao je tajni ugovor s Lemićem i Ćurkovićem kao predstavnicima firme reINA BVBA. Po tom ugovoru firmi je pripalo dva miliona evra na ime provizije.

Dvije godine kasnije, kad je Modrić dobio prvu povišicu u Realu, Lemić je put novca usmjerio iz Belgije u Republiku Srpsku. Mjesec dana nakon što je Luka potpisao novi ugovor, Real je potpisao novi tajni ugovor, ovaj put s firmom Top Sport Consulting u vlasništvu Zorana Lemića. Prema tom ugovoru firmi je isplaćeno 2,4 miliona evra na ime provizije na novi igračev ugovor u četiri rate po 600.000 evra.

Mejlovi koje je dobio Football Leaks dokazuju da je dan prije potpisivanja Modrićevog ugovora Vladica Lemić upoznao Hosea Anhela Sančeza sa svojim mlađim bratom i objasnio mu da će on biti posrednik u pregovaranju ugovora, iako je uslove dogovarao isključivo Vladica.

Lemić je prvo tražio da 2,4 miliona evra bude isplaćeno u tri rate, no Sančez je u e-mailu to odbio.

“Žao mi je što moram odbiti, ali imajte na umu da je ovo jako visoka provizija, čak i za Realove standarde. Hvala vam na saradnji, posebno na Lukinom produžetku ugovora. On nam je ključan igrač” – stoji u mejlu, prenosi Index.hr.

Ništa nije išlo ravno Mijatoviću i Lemiću

U ostalim mejlovima iz novembra 2014. godine jasno je da je i Predrag Mijatović, Lemićev kum i čovjek od velikog uticaja u Realu, učestvovao u pregovaranju novog Modrićevog ugovora. On i Lemić uvijek su bili u igri kad je Modrić potpisivao novi ugovor, pa je to slučaj, navodi Football Leaks, bio i u julu 2016. kad je Modrić ponovno produžio s Realom. Po još jednom tajnom ugovoru između Reala i Top Sport Consultinga, firmi iz RS-a je 2. jula isplaćeno milion i po evra provizije, no ni cent nije išao ravno Vladici i Mijatoviću.

Prebacivanje poslova iz Belgije u RS pod istragom je belgijskih istražitelja koji su slučaj nazvali klasičnom poreskom prevarom čime je država Belgija oštećena za milionske iznose. Firma reINA je, prije nego što je Lemić novac usmjerio u oazu RS-a, prijavila 1,85 miliona evra dobiti, a kad je prekinut priliv novca od provizija samo 520.000 evra u periodu od 2014. do 2017. godine.

Belgijanci su otkrili da je u Republici Srpskoj 2014. godine, kad je Lemić prebacio poslovanje tamo, osnovana firma Nana Kaas koja se bavi uzgojem koza i ovaca. Njena vlasnica bila je 24-godišnja Lemićeva kćerka. Firma je prijavljena u selu Jelićka s 390 stanovnika u kojem je od 2015. godine izdano samo pet građevinskih dozvola – dvije Nana Kaasu i tri Zoranu Lemiću. Nakon što je registrovana, firma je dobila kratkoročnu pozajmicu od milion evra za kupovinu pašnjaka kraj Banja Luke.

Iako nije poznato je li joj novac pozajmio Zoran Lemić, Vladica Lemić ili je zaista od države dobila kredit, Football Leaks je kontaktirao nezavisne finansijske stručnjake koji tvrde da je riječ o klasičnom pranju novca.

Izvor: Index.hr/ S. M.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/evo-kako-su-milioni-od-transfera-luke-modrica-u-real-madrid-zavrsili-u-republici-srpskoj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])