Čarobni štapić Save Miloševića: Za samo šest mjeseci preokrenuo situaciju u korist Partizana

Objavljeno: 24. 9. 2019 u 16:29h

Nepunih šest mjeseci bilo je dovoljno Savi Miloševiću da posrnuli Partizan vrati na kolosijek kakav priliči jednom od dva najveća srpska kluba. To se definitivno može reći poslije trijumfa u 161. “vječitom” derbiju (2:0).

Nekada sjajni golgeter odlučio je da prvi trenerski posao prihvati u najdelikatnijem trenutku – klub je bio urušen, igrači demoralisani, navijači podijeljeni… Međutim, pola godine kasnije sve izgleda kao rukom odneseno.

“Crno-bijeli” su se postepeno dizali iako je početak bio klimav, jer su navijači na Miloševićevom debiju u Kruševcu već poslije dvadesetak minuta skandirali: “Savo odlazi”. Onda je došlo finale Kupa i prvo veliko trenersko iskušenje.

Milošević ga je položio najvišom ocjenom, zatim sproveo klub kroz kvalifikacije za Ligu Evrope, a onda još jednom nadmudrio Vladan Milojevića. I više nego dovoljno za veliko slavlje u Humskoj nakon derbija, te ispravljanje svih onih stvari koje nisu štimale prije njegovog dolaska.

Junaci derbija postali su rezervisti Sejduba Suma i Zoran Tošić, a u stvari su svi fudbaleri “parnog valjka”, koji polako, ali sigurno, počinje da opravdava nadimak, zaslužili visoku ocjenu. Ono što je upečatljivo od Miloševićevog dolaska jeste da Partizan bez obzira na to da li rivali bili Zvezda, Molde, AZ Alkmar ili Inđija igra ofanzivno, sa visokim presingom na posljednju liniju rivala i bez ustezanja da napadne.

Takav recept isplatio se protiv dvostrukog uzastopnog šampiona Srbije.

“Fizički smo izuzetno spremna ekipa, namjera je bila da izađemo u prvom poluvremenu da ne primimo gol, a da ih u drugom pritisnemo trkački, pošto su potrošeni, imali su težak meč u Minhenu. Plan je na neki način bio ispunjen. Taktički smo ispunili sve zadatke i zato smo ovako prošli” – dodao je Milošević.

Mozak Zvezdine igre Marko Marin bio je odsječen, a samim tim ozbiljni napadi “crveno-bijelih” mogli su da se prebroje na prste jedne ruke. Zasluge za takvu postavku idu na račun Miloševićevih saradnika, pomoćnih trenera Milana Đuričića i Nenada Cvetkovića, kao i stručnjaka za kondiciju Marka Stojanovića.

Kada je sjeo na klupu Milošević ih je doveo i tada rekao da su najbolji u svom poslu u Srbiji.

“Sve isto smo uradili i u finalu Kupa. Tačno smo znali šta treba da uradimo. Većinu derbija odlučuje energija na terenu, mi smo je više imali. Marina smo isključili i u finalu Kupa, bili smo taktički pravi, a i sada smo znali kako to da uradimo” – rekao je Milošević.

Partizan nije dozvolio Zvezdi da pobjegne u ranoj fazi prvenstva, ali mladi stručnjak ne priča o borbi za titulu, navodeći da je još mnogo, mnogo iskušenja pred svim timovima.

“Ovo je samo psihološki stimulans, bolja je atmosfera. Uvijek je dobro kada se slavi u derbiju, ali se ne dobija više od tri boda, kao u Ivanjici, Nišu… Generalno, pet ili šest mjeseci u klubu je bilo teško, a derbi je uspio da nas ujedini, prije svega navijače” – zaključio je Milošević.

Sa druge strane, Milojević je ponovo morao da manje iskusnom kolegi, te ponovio greške i pristup koje armija navijača ne pozdravlja. Čak i kada nije gubila Zvezda je u derbijima uglavnom igrala bojažljivo i defanzivno, iako je opšta ocjena da u posljednje tri sezone ima mnogo kvalitetniji igrački kadar.

“Probali smo u fazi otvaranja 3-4-2-1, nije to defanzivna taktika. Ali čim se vide tri štopera, odmah je defanzivna. Bilo je situacija koje smo mogli drugačije da riješimo. Zašto nismo… Statistika nije dobra, mogu da kažem i da je tragična. Moramo da vidimo koji su uzroci. Vidjećemo… Probaćemo da nađemo rješenje. Da rotiramo, da imamo špiceve, stavimo jednog, pa drugog. To nam je posao, da nađemo rješenje” – rekao je Milojević, kojem je koncepciju narušilo i pravilo o četiri stranca u protokolu superligaških mečeva.

Partizan         2 (0)

C. Zvezda        0 (0)

Strijelci: 1:0 Suma u 83, 2:0 Tošić u 90+2. minutu.
Stadion: “Partizana”.
Gledalaca: 23.000.
Sudija: Srđan Jovanović.
Žuti kartoni: Šćekić, Suma (Partizan), Vulić, Van la Para, Boaći, Borjan (Crvena zvezda).
Crveni karton: Miloš Vulić u 90+2. minutu.

Partizan: Stojković, Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević, Zdjelar, Šćekić, F. Stevanović (od 90. minuta Brežančić), Natho (od 76. minuta Tošić), Asano, Sadik (od 64. minuta Suma). Trener: Savo Milošević.

Crvena Zvezda: Borjan, Pankov, Milunović, Degenek (od 85. minuta Simić), Gobeljić, Vulić, Jovančić, Žander, Marin, Van la Para (od 56. minuta Vukanović), Boaći (od 72. minuta Pavkov). Trener: Vladan Milojević.

Izvor: Glassrpske/ Dušan Repija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/planeta-sporta/carobni-stapic-save-milosevica-za-samo-sest-mjeseci-preokrenuo-situaciju-u-korist-partizana/||claudebot