Vraća li se Banjaluka na evropsku sportsku scenu?

Objavljeno: 28. 6. 2019 u 15:31h

Sezona pred nama mogla bi da donese renesansu banjalučkog sporta, koji je godinama bio u silaznoj putanji. Krajiška ljepotica bila je prepoznatljiva po sportskim uspjesima u prijeratnom periodu, dok je posljednjih godina “vođena bitka za goli prvoligaški život”.

Dešavanja ovih dana naslućuju da bi to moglo biti drastično promijenjeno, a u prilog tome idu i najave iz nekoliko banjalučkih klubova.

Fudbalski klub Borac kao šampion Republike Srpske vratio se u Premijer ligu i, prema najavama, boriće se za gornji dio tabele, dok u narednom periodu ima tendenciju da napadne titulu koju je jedini put osvojio 2011. godine.

Pored fudbalera, povratak u Premijer ligu izborio je i Ženski rukometni klub Borac koji je godinama bio nedodirljiv u elitnom takmičenju, da bi potom tavorio u Prvoj ligi Srpske, ali sada se to promijenilo. Na regionalnoj sceni Banjaluku će predstavljati košarkašice Orlova koje će prvi put nastupiti u WABA ligi zajedno sa predstavnicama Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bugarske.

Odbojkašice BL Voleja takođe prvi put igraće u Srednjoevropskoj ligi (MEL) sa još sedam ekipa iz tri države, a očekuje ih i premijerni nastup u CEV kupu. Vrlo dobru sezonu iza sebe imaju rukometaši Borca koji su osvojili Kup BiH i igrali finale plej-ofa Lige za prvaka, dok su u evropskom Čelendž kupu stigli do četvrtfinala.

Ponovo će nastupiti na tri fronta i pored dva domaća takmičenja igraće i EHF kup, gdje čekaju rivala. Novinar i publicista Tomo Marić godinama prati uspjehe banjalučkih sportista i raduje ga što se budi sport u gradu na Vrbasu koji je dao devet olimpijskih šampiona, te nebrojeno mnogo svjetskih i evropskih prvaka. Ujedno se nada da je ovo samo početak i da neće “plesati samo jedno ljeto”.

“Dobro je da se pozitivna sportska atmosfera stvara u Banjaluci i čak ponekad to doživljavam kao slogan “Počnimo ljubav ispočetka”. Svjedoče to brojne aktivnosti, a pomalo uspavani optimizam budi se u Rukometnom i Fudbalskom klubu Borac, Odbojkaškom klubu BL Volej te sam siguran da bez odjeka neće proći ni sjajno organizovana biciklistička trka od Beograda do Banjaluke pošto se bicikl u doslovnom smislu riječi vratio na ulice Srpske”, izjavio je Marić.

Posebno ga raduje i hrabri što je s kraja na kraj Srpske sve više sportskih škola krunisanih Ljetnom školom sporta u Trebinju kao i Malim olimpijskim igrama, koje postaju više od sportskog pokreta među najmlađima.

“Uz tradicionalne sportove u kojima Banjaluka ima i publiku i rezultate kroz generacije, to su već pominjani rukomet, fudbal, košarka, biciklizam, kajakaštvo… Dobijamo cijelu plejadu mladih takmičara, ali i sportskih radnika u plivanju, vaterpolu, da ne govorim o karateu koji je na izvjestan način postao perjanica borilačkih sportova. Sve ovo što sam rekao, u sve više sportskih dvorana, poligona, obnovljenih sportskih igrališta, ponovo probuđeni sportski entuzijazam daje novu dimenziju da širom otvorenih očiju možemo da gledamo na dane koji su pred nama. Sport je svojevrsna filozofija mladog čovjeka na ovim prostorima, bio u prošlosti, sadašnjosti, a uvjeren sam, biće i u budućnosti”, naglasio je Marić.

Podrška grada

Gradska uprava Banjaluka povećala je izdvajanja za one klubove koji će grad predstavljati na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Pored redovnih godišnjih sredstava, rebalansom budžeta izdvojena su dodatna koja će biti od velike koristi svim klubovima.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milan Zubović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/vraca-li-se-banjaluka-na-evropsku-sportsku-scenu/||claudebot