Svetosavski šahovski turnir okupio veliki broj mladih

Objavljeno: 25. 1. 2014 u 12:14h

U Banjaluci se danas održava 21. Svetosavski šahovski trunir mladih, na kojem učestvuje oko 70 takmičara-učenika osnovnih škola iz Banjaluke, Dervente, Teslića i Gradiške.

sah

Pod pokroviteljstvom Hipo Alpe Adrija banke, turnir “Banjaluka 2014” organizuje škola šaha “Mala rokada”, u saradnji sa Osnovnom školom “Ivo Andrić” iz Banjaluke.

Direktor turnira Nikola Lakić, FIDE majstor i međunarodni šahovski sudija, rekao je da je šahovska igra sve popularnija među mladima, ističući da su mnogi koji su bili pobjednici ovih turnira postali danas afirmisani igrači.

Među njima je i Borki Predojević, velemajstor koji je i član olimpijske reprezentacije BiH, rekao je Lakić.

“Mi putem ovog turnira podržavamo deklaraciju Evropskog parlamenta o uvođenju šaha u obrazovni sistem. Šah je višestruko koristan u formiranju jedne zdrave, karakterne, mlade ličnosti”, rekao je Lakić.

Predsjednik škole šaha “Mala rokada” Ostoja Kremenović rekao je Srni da je šah podrška djeci u rješavanju njihovih školskih i drugih problema. On je rekao da je šah jedna od vrlo ozbiljnih aktivnosti u Srpskoj.

“Naš klub teži da se šah što prije uvede kao obavezan oblik obrazovne i vaspitne djelatnosti u školama”, rekao je Kremenović.

Šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu Milenko Malinović istakao je da je uticaj šaha na razvoj mladih veoma bitan. On je rekao da Gradska uprava podržava omladinski i đački sport i izrazio zadovoljstvo organizacijom šahovskog turnira.

Turnir će se igrati u sedam kola po švajcarskom sistemu u četiri konkurencije – dječaci i djevojčice od prvog do petog i od šestog do devetog razreda.

Hipo Alpe Adrija banka, kao generalni sponzor turnira za sve učesnike obezbijedila je posebne poklone, te novčani fond koji će biti uplaćen na štedne knjižice za 12 najbolje plasiranih takmičara u svim konkurencijama.

Svetosavski šahovski trunir mladih “Banjaluka 2014” održava se u prostorijama Osnovne škole “Ivo Andrić”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/svetosavski-sahovski-turnir-okupio-veliki-broj-mladih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])