Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” najljepša razglednica Srpske

Objavljeno: 17. 4. 2019 u 16:18h

Sve je spremno za 13. izdanje biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” koja će prvi put od osnivanja imati četiri etape, a prva od njih zakazana je za sutra od Beograda do Vlasenice.

Od utemeljenja do danas trka je prošla jako dug i komplikovan put, ali je zahvaljujući predanom radu organizatora, te pomoći republičkih i gradskih vlasti došla do toga da se komotno može posmatrati kao brend i najljepša razglednica Republike Srpske. Stoga je pored sportskog značaja vrlo važna i sa aspekta turizma, što iz godine u godinu prepoznaje sve više lokalnih zajednica koje se praktično utrkuju da ugoste karavan.

“Mogu da kažem da je ova trka izvukla maksimum iz nas, jer je organizacija vrlo komplikovana. Ipak, sve smo stigli na vrijeme, ekipe na terenu odradile su odličan posao i spremni čekamo sutrašnji start u Beogradu” – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Predstavljanje timova biće upriličeno večeras u Beogradu ispred Hrama Svetog Save, a onda će poslije prespavane noći put Vlasenice krenuti 176 takmičara iz 30 svjetskih zemalja. Ta etapa ima i status “kraljevske” jer je duga 250 kilometara. Biciklisti će preko Bijeljine, Zvornika i Milića stići u Vlasenicu, jedinu opštinu domaćina cilja i starta, jer će u petak biciklisti iz ovog mjesta krenuti u Brčko preko Milića, Zvornika i Lopara. Karavan se potom seli u Bijeljinu, odakle u subotu kreće ka Tesliću prolazeći kroz Brčko, Šamac, Modriču i Doboj. Četvrta etapa startuje iz Prnjavora, a vozi se preko Dervente, Srpca, Razboja, Topole i Laktaša, da bi tradicionalno završila krugovima u Banjaluci.

“Titulu od prošle sezone brani vozač iz slovenačke Adrije Gašper Katrašnik, ali s obzirom na to da je on sprinter, imaće vrlo težak zadatak. Prve dvije etape više odgovaraju vozačima kojima odgovara brdo i tu bi mogla da padne odluka o ukupnom plasmanu. Uspjeli smo da okupimo kvalitetne ekipe poput pomenute Adrije, ali i italijanskog Sanđeminija i D'amika, poljskog tima CCC, te tri njemačke ekipe. Prvi put nam dolazi tim iz Kolumbije, a tu su i Česi, Kazahstanci, Austrijanci, te reprezentacije Slovenije, Mađarske i Srbije, za koju vozi Banjalučanin Dušan Kalaba” – rekao je Kuvalja.

Generalni pokrovitelj događaja je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a veliki doprinos dalo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

“Ova trka je najljepša promocija biciklizma, a ujedno i ljepota Srpske kao i gostoprimstva naših ljudi koji uvijek na najbolji način dočekaju goste. Ministarstvo je odavno prepoznalo njen značaj i tako će biti i ubuduće” – rekao je pomoćnik ministra Dragan Jaćimović.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka Dragan Banjac naglasio je da je trka poseban događaj za najveći grad Srpske, posebno jer će biti uvertira za proslavu Dana grada, 22. aprila.

“Očekujem da predstojeći vikend bude jedan od najljepših u ovoj godini. Pozivam sve građane da izađu i pozdrave bicikliste” – rekao je Banjac.

Izvor: Glassrpske/ Dušan Repija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/biciklisticka-trka-beograd-banjaluka-najljepsa-razglednica-srpske/||claudebot