Banjaluka nije zaboravila Beneša, obilježeno 40 godina od velike titule (Foto)

Objavljeno: 13. 11. 2019 u 20:57h

U Banjalučkoj dvorani “Borik” održana je manifestacija “Šampionski nokaut” posvećena 40. godišnjici od velikog uspjeha Marijana Beneša koji je 1979. godine osvojio titulu prvaka Evrope pobjedom nad Žilberom Koenom.

Program je počeo snimkom čuvene četvrte runde borbe u banjalučkom “hramu sporta” u kojoj je Marijan nokautirao svog rivala, poslije čega je uslijedio gromoglasan aplauz oko 1.000 ljudi koji su se večeras okupili.

“Naš cilj je bio da okupimo mlade sportiste, a to smo uspjeli zahvaljujući Marijanu Benešu. On svakako može da bude idol našoj omladini, te da jednog dana neko od njih napravi ovakav uspjeh. Zahvalio bih se gradonačelniku i svima u Gradskoj upravi koja pruža podršku Sportskom centru “Borik”. Sljedeća godina je olimpijska, a svakako ćemo nastojati da našim osvajačima medalja sa najvećih takmičenja, kojima Banjaluka može da se ponosi, organizujemo sličnu manifestaciju. Hvala i porodici Beneš koja nam je izašla u susret kada smo im prezentovali ovu ideju” – rekao je između ostalog direktor SC “Borik” Nenad Talić.

O Marijanovim uspjesima na ringu, ali i životu van njega govorio je nekadašnji bokser Dragan Batar, od kojeg je Beneš nasljedio kapitensku traku u BK Slavija.

Da uveliča svečanost svog velikog prijatelja i saborca iz reprezentacije iz Novog Sada je došao Tadija Kačar. On se prisjetio da je prije 46 godina u gradu na Vrbasu boksovao protiv Beneša.

I Kačar i Batar su se prisjetili velikog trenera Sredoje Zekanovića koji je imao velikog uticaja na Marijanove uspjehe, a zaslužan je i za rezultate mnogih drugih boksera Slavije.

Putem video bima prikazane su izjave dr Dragana Danelišina, bivšeg svjetskog i evropskog šampion u kik boksu Draženka Ninića, bokserskog prvaka Evrope i svijeta Gorana Delića, te producenta filma “Bio jednom jedan šampion” Zorana Kalinića.

Publika je vidjela i snimke nekadašnjih Marijanovih gostovanja na televiziji na kojima je recitovao stihove i svirao flautu uz Dragana Nikolića, Milenu Dravić.

“Banjaluka se i večeras sjeća svog šampiona. Prije nešto više od godinu dana ispratili smo Beneša na vječni počinak, ali ga nismo zaboravili. Marijan je bio jedan od najvećih i najvoljenijih sportista ovog grada. Njegov meč iz 1979. godine je bio jedan od najvećih događaja u Banjaluci, a ja sam se i večeras naježio kada je emitovan snimak njegove pobjede. On je bio banjalučki šmeker, faca u gradu, a oni koji su ga poznavali sigurno mogu da potvrde da je bio dobra duša i kompletna ličnost” – rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je bio pokrovitelj manifestacije.

Kada je na ring u kojem je Marijan stigao do titule, a koji je bio svojevrsna bina, izašla njegova kćerka Žanet Beneš-Ćulum sa tribina se začulo skandiranje “Marijan Beneš”.

“Izvinjavam se, emocije su jake, hvala Banjaluci, koju je moj otac volio više od sebe, što ga nije zaboravila “– kroz suze je rekla Marijanova kćerka.

Na kraju je prikazan kratki film o životu Marijana Beneša, sastavljen od starih fotografija, snimaka i novinskih članaka o velikom šampionu, poslije kojeg je još jednom odjeknulo skandiranje “Marijane, Marijane…”

Odličan organizator obilježavanja jubileja velikog događaja u banjalučkom sportu bila je Javna ustanova Sportski centar “Borik”.

Izvor: Srpskainfo/ Darko Basara/ Foto: Darko Basara/RAS Srbija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjaluka-nije-zaboravila-benesa-obiljezeno-40-godina-od-velike-titule-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])