Kajakaši protiv hidroelektrana na Vrbasu: Rijeke više vrijede bez brana

Objavljeno: 2. 10. 2018 u 14:40h

Turneja kajakaša “Balkan River Tour” koja putuje i vesla rijekama Balkana  protestujući zbog uništavanje prirode izgradnjom brana, prošla je danas dionicu i Vrbasom, od Bijelog Buka do Rekavica.

kajak

Kajakašima iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade, Australije i Holandije pridružili su se i pružili podršku kajakaši iz Banjaluke.

“Svugdje je naša ideja ista, a to je da pomognemo lokalnom stanovništvu u borbi protiv brana, ne samo brana nego protiv sistema koji uništava sve što lokalno stanovništvo ima, kao što je i šansa za održivi turizam uz rijeke. Ove rijeke više vrijede bez brana jer od takvih projekata samo pojedinci imaju korist, dok lokalno stanovništvo ima samo štetu”, izjavio je Rok Rozman predstavnik Balkan River Tour-a.

Kajakšima su se pridružile i organizacije iz “Koalicije za Vrbas” koje nastoje zaustaviti izgradnju hidreoelektrana Krupa i Grbići na rijeci Vrbas.

“Koalicija će u narednih nekoliko dana poslati svim nadležnim institucijama pismo sa 20 argumenataprotiv izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Očekujemo da građani podrže naše stavove kao i da će institucije uvažiti naše argumente i doneti časnu odluku u interesu građana ali i budućih generacija”, izajvio je Viktor Bjelić ispred Koalicije za Vrbas.

U Muzičkom paviljonu „Staklenac“sa početkom u  20 časova će se prikazati dokumentarni film „The Undameged“ koji govori o rijekama Balkana i šalje poruku da se one trebaju sačuvati onakve kakve jesu: žive, divlje, čiste i netaknute.

“Balkan River Tour 3” nastavlja svoju turneju kajacima iz Rekavica do tvrđave Kastel, te šetnjom kroz centar grada čime žele da skrenu pažnju građana na vrijednost živog Vrbasa. Ovogodišnja turneja se završava protestom u Ljubljani koji će se održati 8. oktobra.

Izvor: srpskainfo.com / Autor: Nataša Telebak / Foto: Katja Jemec

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/kajakasi-protiv-hidroelektrana-na-vrbasu-rijeke-vise-vrijede-bez-brana/||claudebot