Sutra otvaranje izložbe “Retrospektrum”

Objavljeno: 13. 3. 2013 u 13:09h

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti otvorena izložba “Retrospektrum – stalna postavka Umjetničke galerije BiH u pokretu”, u okviru koje će biti predstavljeno oko 80 najreprezentativnijih umjetničkih radova sa prostora bivše Jugoslavije.

Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske LJiljana Labović Marinković rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da će Banjalučani ovu izložbu moći da pogledaju narednih mjesec dana.

“Umjetnička galerija BiH u riznicama čuva blago BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i univerzalno svjetsko blago”, rekla je Marinkovićeva.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istakao je da koncept “Retrospektruma”, kustosa Ivane Udovičić, predstavlja najkvalitetniji dio fundusa ove galerije, koji obuhvata četiri vijeka i raspoređen je u dvanaest cjelina prema dominantnim bojama, a ne prema istorijskom periodu.

“Izložba prezentuje bogato likovno nasljeđe preko boje kao osnovnog likovnog elementa, pa je tako i organizovana po modulima boja – plava, zelena, zlatna, ljubičasta”, istakao je Krsmanović.

On je naveo da će izložbu u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci obuhvatiti više od 80 radova – slika, grafika, foto-objekata eminentnih imena, poput Vlahe Bukovca, Paje Jovanovića, Ede Murtića, Voje Dimitrijevića, Romana Petrovića, Roja Lihtenštajna, Gabrijela Jurkića, Jusufa Hadžifejzovića, Brace Dimitrijevića.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat realizovan je uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH, a izložba će biti otvorena do 15. aprila, nakon čega će obići još desetak gradova u BiH.

Otvaranje izložbe “Retrospektrum – stalna postavka Umjetničke galerije BiH u pokretu” planirano je sutra za 19.00 časova, a kako je najavljeno na konferenciji za novinare, izložbu će otvoriti ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/sutra-otvaranje-izlozbe-retrospektrum/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])