Slike u fundusima i kabinetima

Objavljeno: 23. 2. 2013 u 10:26h

Slike i skulpture koje nastaju na likovnim kolonijama u Republici Srpskoj najčešće ostaju na poklon gradovima i opštinama u kojima se održavaju.

slikanje

Manji broj djela poklanja se sponzorima kolonija, neka od njih idu na prodaju, a novac bude iskorišten u humanitarne svrhe.

Likovno-ekološka kolonija “Bardača-Srbac” jedna je od najstarijih u BiH, a umjetnička djela nastala na ovoj koloniji ostaju u fundusu, koji trenutno broji oko 540 slika.

– Najveći broj djela sa “Bardače” nalazi se u srbačkom Centru za kulturu i sport, dok nekoliko slika krasi zidove opštine Srbac, Vlade RS i drugih institucija, ali pripadaju fundusu – rekli su organizatori kolonije.

Poslije završetka “Bardače”, koja se tradicionalno organizuje u julu, određen broj slika ide na poklon sponzorima, a nerijetko postanu i dio humanitarnih akcija. Jedna od slika sa kolonije poklanja se pobjedniku akcije “Biramo najuređeniji životni prostor”, koju srbački Centar za kulturu i sport organizuje za vrijeme trajanja ovog likovnog saziva.

Međunarodno likovno saborovanje u Višegradu svake godine okuplja brojne stvaraoce.

– Po pravilniku i statutu saborovanja, slikari su dužni da ostave dva dela, grafičari do pet grafičkih listova manjeg formata i dva većeg. Takođe, učesnici nam poklanjaju tri do četiri akvarela, vajari jednu ili dve skulpture. Zastupljene su sve discipline, pa se u fundusu nađu i umetničke fotografije – kazao je osnivač višegradskog likovnog saborovanja Hadži Branko Nikitović.

Sva djela sa ovog saborovanja ostaju u fondu Gradske galerije u Višegradu, a po Nikitovićevim riječima, dio umjetnina čuvaju u galeriji manastira Dobrun.

Osnivač i umjetnički rukovodilac Međunarodne likovne kolonije “ART simpozijum Jahorina” Lazo Savić je kazao da planiraju da otvore galeriju u kojoj će izložiti djela nastala na ovoj manifestaciji.

– Najčešće djela završe u kabinetima zvaničnika. Skulpture su izložene vani, a imamo depo u kojem se nalazi mnogo slika. Do sada smo napravili više od 50 izložbi širom RS i BiH. Čuvamo djela za novu galeriju, koja će biti veoma interesantna, a izložićemo slike i skulpture – kazao je Savić.

Na osam saziva Likovne kolonije “Sreten Stojanović” u Prijedoru učestvovali su akademski slikari iz regiona.

– Oni su uglavnom slikali na Kozari i ostavili su više od stotinu radova. Po pravilniku kolonije radovi ostaju u fundusu Muzeja Kozare, a dio pripada gradskoj upravi, koja je tu raznolikost tema i tehnika u slikanju i crtanju iskoristila da radove ne čuva u skladištu već je njima uredila holove zgrade i kancelarije – rekli su u gradskoj upravi Prijedor, koja je organizator kolonije.

Jedan od osnivača kolonije gradova partnera Banjaluke akademski slikar Mihailo Rakita podsjeća da djela sa ovog likovnog saziva krase više lokacija.

– Velike kamene i drvene skulpture nađu svoje mjesto na zelenim površinama u Banjaluci i okolini, odnosno Krupi na Vrbasu. Takođe su postavljene u parku “Petar Kočić”, ispred Muzeja, Centra “Zaštiti me” (gdje se kolonija održava), u dvorištu Gimnazije, na ulazu u tvrđavu Kastel – rekao je Rakita.

Neka od djela sa banjalučke likovne smotre, na kojoj stvaraju umjetnici iz više evropskih zemalja, su u Administrativnoj službi grada Banjaluka.

Centar za kulturu i obrazovanje Doboj organizuje likovnu radionicu “Tvrđava”, koja je do sada održana šest puta, a okuplja umjetnike iz regiona.

– Umjetnici su obavezni da u fundusu galerije dobojskog Centra za kulturu ostave dva djela rađena tehnikom ulja na platnu ili jedno ulje na platnu i dva akvarela. Učesnici su poklonili 200 slika – istakli su organizatori.

Trebinjska kolonija “Lastva” ima fundus u kojem čuva slike nastale na ovom sazivu. Jedan od osnivača kolonije akademski slikar Radmila Lizdek je kazala da planiraju otvaranje galerije u kojoj bi napravili stalnu postavku djela sa “Lastve”.

Rakani

Međunarodna likovna kolonija “Rakani” kod Novog Grada svakog ljeta okuplja umjetnike koji slikaju pored rijeke Une.

– Trudimo se da sve što nastane na koloniji bude uvršteno u fundus naše zbirke, osim onih djela koja umjetnici odluče da poklone nekome. Vjerovatno ćemo jednog dana napraviti aukciju, ali to su još samo planovi – kazala je član Umjetničkog savjeta u Galeriji Novi Grad, koja je organizator kolonije “Rakani”, Mirjana Drljača.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/slike-u-fundusima-i-kabinetima/||claudebot