“Prostor, oblik, dodir” nakon regiona osvaja i Rusiju

Objavljeno: 28. 5. 2018 u 20:12h

Nakon što je osvojila regionalnu publiku, gostujući u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, izložba “Prostor, oblik, dodir” Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) iz Banjaluke, koju su radile kustoskinje Sarita Vujković i Žana Vukičević, krenula je i put Rusije.

Na poziv Ministarstva kulture Ruske Federacije i Foruma slavenskih kultura, MSU RS, naime, ovom izložbom učestvovaće u Moskvi na 20. Međunarodnom festivalu “Intermuzej 2018”.

Radi se o najznačajnijoj manifestaciji iz oblasti muzejske djelatnosti u Rusiji, a u ime organizatora, Forum slavenskih kultura banjalučki muzej pozvao je na osnovu specijalnog priznanje za kreativnost i rad s publikom u okviru nagrade ŽIVA.

“‘Intermuzej’ je jedan od vodećih svjetskih festivala ovog tipa, a održava se u prostoru grandioznog sajmišta VDNH, najvećem izlagačkom centru u Moskvi, u periodu od 31. maja do 3. juna 2018. godine”, saopštili su iz MSU RS, otkrivajući da će “Intermuzej” za svoje jubilarno dvadeseto izdanje okupiti više od 400 muzeja iz Rusije i cijelog svijeta.

Tema ovogodišnjeg festivala, kako navode, glasi “Muzeji i društvo”, čemu će biti posvećen niz različitih programskih aktivnosti podijeljenih na segmente biznis i kultura, kao i zasebni izlagački projekti muzeja.

Izložba “Prostor, oblik, dodir” je prva prilagođena i specijalizovana izložba za slijepe i slabovide osobe na prostoru Bosne i Hercegovine, koja je posvećena stvaralaštvu umjetničke grupe “Prostor – Oblik”, osnovane 1975. godine, koja je uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

“Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa. Kako bi se na najbolji način predstavili ruskoj publici svi materijali, od legendi o umjetnicima, opisnih legendi o radovima na Brajevom pismu, svoj glas pratećim audio-sadržajima ustupila je banjalučka glumica ruskog porijekla Jelena Trepetova”, glasi dio saopštenja MSU RS.

Osim učestvovanja u izložbenom dijelu festivalskog programa, MSU RS predstaviće se i u okviru biznis segmenta festivala specijalno pripremljenim filmom, koji je osmislio kreativni tim Muzeja, a koji objedinjuje istorijat institucije, najvažnije izložbene projekte tokom proteklih nekoliko godina, edukativne i prateće programe, regionalnu i međunarodnu saradnju, te misiju i viziju Muzeja.

Svakako, gostovanje u Rusiji, MUS RS iskoristiće i da se, pored svega nabrojanog, predstavi i kratkometražnim umjetničkim filmom o učešću na 57. Venecijanskom bijenalu 2017. godine, koji je ove godine u konkurenciji za internacionalnu nagradu kratkometražnih muzejskih filmova “Museum in Short” .

Učešće Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na prestižnom internacionalnom festivalu u Moskvi realizuje se uz podršku Kabineta predsjednika RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS i UNESCO-ovog regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi.

Izvor: Nezavisne/ Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/prostor-oblik-dodir-nakon-regiona-osvaja-i-rusiju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])