Izložba učeničkih radova inspirisanih ćirilicom u NUB RS

Objavljeno: 29. 11. 2019 u 16:53h

Izložba učeničkih radova inspirisana ćirilicom je doprinos u zaštiti i očuvanju našeg kulturnog nasljeđa i zahvalila bih se svim učenicima i školama koje su učestvovale u ovom projektu, rekla je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić na otvaranju izložbe “Kreativna ćirilica” u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Činjenica da su u projektu učestvovale i škole iz dijaspore je posebno važna, jer je ovo jedan od načina da mlade generacije u dijaspori uče i čuvaju ćirilično pismo, kao kulturno dobro srpskog naroda.

Ministarka je podsjetila da se intenzivno radi i na otvaranju mogućnosti za obrazovanje djece u dijaspori prema zajedničkom nastavnom planu i programu Srpske i Srbije, kao i predstavljanju kulturnih sadržaja. Ministarstvo radi i na afirmaciji srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

“Nakon održanog Foruma o ćirilici u martu ove godine, pokrenuli smo projekat “Karavan kulture govora” koji, takođe, predstavlja nastavak planiranih aktivnosti na realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma kojim smo definisali politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije” – navela je Trivićeva.

Predsjednica Udruženja “Marko Polo” Aleksandra Žutić, koja je organizator projekta, rekla je da je izložba na kojoj su predstavljeni ćirilični motivi, azbuka i narodne umotvorine srpskih pisaca, sastavni dio projekta “Očuvanje i promocija ćiriličnog pisma kao kulturnog nasljeđa”.

“Učesnici su učenici iz osnovnih i nekoliko srednjih škola iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Švajcarske, a cilj je promocija i naglašavanje značaja ćirilice kao našeg pisma i kulturnog nasljeđa” – rekla je Žutićeva.

Ovaj projekat je organizovan uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Izvor: Srpskainfo/ Valentina Mišljenović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-ucenickih-radova-inspirisanih-cirilicom-u-nub-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])