Dobrom fotografijom do svijesti o sebi (Foto)

Objavljeno: 13. 3. 2019 u 15:28h

Fotografije Srđana Vujmilovića, mladog i samoukog fotografa, iz Aleksandrovca, će vas ostaviti bez daha. Fokusirajući se prvenstveno na prirodu, kako kaže, svojim radom će Vas udaljiti od užurbane gradske napetosti i brzog života koji nam se svakodnevno nameće. Svojim fotografijama želi da zaboravimo na usamljenost i postanemo svjesni sebe, ali i postanemo jedno sa mjestima koja dozvoljavaju da se kroz njih spozna priroda koja nas okružuje.

Razgovarali smo sa Srđanom, i oduševili se njegovom skromnošću, koja je ogromna iako je osvojio mnogobrojne nagrade i ostvario velike uspjehe u radu.

Srđane, kako je sve počelo i čime se tačno baviš?

Oduvijek sam imao simpatije prema fotografiji, i kada sam kupio prvi fotoaparat, prvo sam fotografisao razne događaje. Postepeno sam razvijao ambicije ka nekim drugim oblastima, i sada se bavim isključivo pejzažnom i travel fotografijom. Moj rad zasniva se na fotografisanju prirode i arhitekture, portretne fotografije, astrofotografije, i mnogih drugih. Između ostalog, bavim se i light paintingom, timelapse fotografijom, videografijom, marketingom i grafičkim dizajnom.

Kada kažu “Čarobna Banjaluka”, pomisle i na tebe?

“Čarobna Banjaluka” je jedan od projekata koji će zauvijek ostati kao uspomena na moj  rad. To je ujedno i projekat na koji sam najviše ponosan i stvarno ga se rado prisjećam. Trajao je oko godinu dana i potrudio sam se da prikažem sve ono što krasi našu okolinu. Fokusirajući se samo na grad, fotografijama koje su većinom napravljene noću, a poneke i danju, prikazao sam stare zgrade, poznate spomenike i sve ono što već godinama udiše život u prelijepu Banjaluku. Radio sam posebnim tehnikama fotografisanja i obrade. Grad je zabilježen iz svih mogućih uglova i sa svih dostupnih visina, što je kao rezultat dalo priču Banjaluke kroz oko hiljadu fotografija. Kraj projekta je bio ispraćen sa izložbom na kojoj je posjetiocima prikazano oko 50 najljepših fotografija grada, a brojem posjetioca sam iskreno i ja bio iznenađen.

Nedavno si pokrenuo i svoj travel blog?

Tako je. Visio – Travel Blog sam pokrenuo zajedno sa suprugom, Ninom Vujmilović a u saradnji sa poznatim svjetskim brendom “Canon”. Tu možete pogledati fotografije kao i pročitati tekstove o avanturama i načinu na koji smo mi doživjeli kulturu i istoriju, kao i ljude svih tih divnih mjesta koje smo posjetili. U planu imamo još neka putovanja, tako da će blog uskoro biti obogaćen novim pričama.

Srđanovi radovi se nalaze i na velikim poznatim platformama širom svijeta kao što su National Geographic, Discovery Channel, 500px, ViewBug, Canon, magazinima Practical Photography, Masterclass Magazine i drugim. Osvojio je veliki broj nagrada na mnogim fotografskim takmičenjima, gdje broj njegovih pratilaca dosteže i do nekoliko desetina hiljada ljudi.

  • Pobjednik je na prestižnom fotografskom takmičenju Rovinj PhotoDays 2017, gdje je u ‘Landscape’ kategoriji osvojio prvo mesto takmičeći se sa 8600 drugih fotografija I preko 600 fotografa širom svijeta.
  • Na takmičenju Canon – Summer Story 2017, njegova priča i fotografija su plasirane među top 20 ljetnih priča.
  • Na Pico Festivalu 2017, koji se održao na istoimenom ostrvu koje pripada Portugalu, osvojio je prvo mjesto.
  • Na takmičenju “SipaContest Drone Awards 2018 ” osvaja titutlu Finalista takmičenja
  • Na Opštini Laktaši dobija Zlatni Cvijet Mladosti 2018 za značajna ostvarenju u Likovnoj umjetnosti.

Iza njega su tri samostalne izložbe, a ove godine sprema posebno iznenađenje i osvježenje kada su u pitanju fotografije na našim prostorima.

U galeriji možete pogledati neke od Srđanovih fotografija:

Banjaluka.com / Autor: Vladana Savić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

1 komentar

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Dobrom fotografijom do svijesti o sebi (Foto)

  1. djudja

    svaka cas nek ima inasi u svietu umnetnosti

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/dobrom-fotografijom-do-svijesti-o-sebi-foto/||claudebot