Branislav Bane Kerac – Mladi talenti spasavaju srpski strip

Objavljeno: 24. 8. 2013 u 10:42h

Mladih talentovanih crtača ima sve više, i to me jako raduje i uliva nadu, što znači da za srpski strip nije sve izgubljeno u dogledno vreme. Ideja je mnogo, a novca, nažalost, malo.

strip

Imamo mi kvalitetnih i dobrih stripova na srpskoj sceni. Problem je u platežnoj moći, jer ipak prosječni građanin nije u prilici da finansijski prati sva izdanja. Suštinski, strip apsolutno nije na margini.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” eminentni strip crtač Branislav Bane Kerac, koji je sve tajne crtanja stripa i svoje bogato iskustvo podijelio sa mladim talentima u Banjaluci.

– Ono što savetujem mladom crtaču je da kontinuirano radi, jer je za strip to od izuzetne važnosti. Ako želite nešto da postignete, morate da budete vrijedni, a ne da sedite skrštenih ruku. Od količine crteža u stvari zavisi neka vrsta rutine koja može eventualno da nadoknadi nedoučenost ili nerutiniranost – pojašnjava Kerac.

Branislav Bane Kerac stripom se profesionalno bavi od 1975. godine, a u njegovoj bogatoj biografiji je niz stripova koje je izdao za srpske, ali i inostrane izdavače.

Tako je za novosadske izdavače radio stripove “Poručnik Tara”, po scenariju Svetozara Obradovića, te “Veliki Blek”, “Lun kralj ponoći”, “Kosmo”, “Troje nesalomljivih”. Radio je i za dječije novine i to najviše na serijalima “Kobra” i “Cat claw”, koji su uspješno objavljivani u inostranstvu.

Paralelno sa radom na serijalima radio je i na stripu “Billdž The Pljuc”, kao i na kratkim vestern pričama, a objavljivao je i samostalne kratke priče, po scenarijima Svetozara Obradovića, Dušana Dimitrova i sopstvenim.

– Velika je sreća ako se od svog rada može i živeti. Mjesto strip crtača današnjice je praktično u inostranstvu, nažalost, jer naši izdavači jako teško mogu da prate taj ritam. Crtanje stripova je prilično naporan i dugotrajan posao, tako da jednostavno mora da bude i adekvatno plaćen da biste mogli da živite od toga. Upravo zato sam se i sam okrenuo američkim, francuskim i italijanskim izdavačima – kaže Kerac.

On ističe da, koliko ima žanrova na televiziji, toliko ih postoji i u stripu, a individualna stvar umjetnika je za koju će se temu opredijeliti.

– Ako umjetnik ima dobru zaleđinu i može žanrovski da radi, a ne da se mora baviti komercijalnim stripom, to je onda prava stvar. Tada može da se bavi i avangardom i društvenim problemima, pa onda možemo da govorimo o društveno angažovanom stripu – ističe Kerac.

On dodaje da strip na dnevnoj bazi, odnosno kao dnevno-politička karikatura, baš i nije česta pojava, jer vam “osim talenta za crtanje, treba znanje i upućenost u svakodnevna dešavanja”.

– Najbolji put za prosječnog crtača stripa je taj da radi komercijalni strip od kojeg će moći da živi, te da se paralelno bavi svojim umjetničkim stripom, gdje će on iskazati sve ono što osjeća – pojašnjava Bane Kerac i dodaje da kod srpskih izdavača postoji velika volja, ali da ne postoji ekonomska računica.

Novi Strip

– Trenutno radim strip koji se bavi tematikom Drugog svjetskog rata. Priča se odvija u libijskoj pustinji, o pustinjskoj lisici, Romelu i društvu. Imam jednu ekipu junaka, jedan je iz Velsa, a drugi je ortodoksni Englez – ukočen i nikakav. Tu se pojavljuju i Škot i jedan blesavi Australijanac. Upravo je on moj favorit i glavni junak – rekao je Branislav Kerac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/branislav-bane-kerac-mladi-talenti-spasavaju-srpski-strip/||claudebot