Banjaluka dočekala svoj Salon stripa (Foto)

Objavljeno: 13. 10. 2018 u 11:49h

Veliki broj ljubitelja stripa učestvovao je na otvaranju Međunarodnog salona stripa u Banjaluci, koji je sinoć doživio svoje premijerno izdanje.

U Kamenoj kući tvrđave Kastel svi ljubitelji devete umjetnosti imali su priliku da pogledaju izložbe i posjete berzu stripa, te osam izložbi, sa više od 500 stranica stripa, nakon čega je poznati strip umjetnik Aleksandar Zograf (Saša Rakezić) zvanično otvorio prvi Salon stripa u gradu na Vrbasu.

Takođe, uz pomoć italijanske ambasade u BiH i ambasadora Nikole Manazija posjetioci su mogli da uživaju i u izložbi “Alan Forda”, jednog od najpopularnijih italijanskih stripova na prostoru bivše Jugoslavije.

 “Bilo je zaista veoma teško organizovati nešto ovako. Organizacija je bila prilično duga, trajala je više od godinu dana, ali mogu reći da se sve na kraju isplatilo”, rekao je za MONDO Zoran Pejić, predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”.

Na pitanje zašto je Banjaluka tek sada dobila svoj salon stripa, nije bilo lako dati pravi odgovor. Ipak, Pejić smatra da nikada nije kasno za organizovaciju jedne ovakve manifestacije.

“Mislim da je jedan od razloga to što smo se mi oslanjali na neke druge festivale. Smatrali smo da su ljubitelji muzike, filma, knjiga i stripa jedna srodna populacija, posjetioci koji su dolazili na neka druga mjesta, ali sada smo odlučili da napravimo nešto samostalno. Vjerujem da nismo pogriješili.”

Banjalučki salon stripa sigurno će mnogo značiti onima koji su zainteresovani za devetu umjetnost. Osim izložbi stripa, svi zainteresovani moći će da učestvuju u besplatnoj školi stripa. Jedan od predavača biće i mladi francuski strip autor Orelijen Fernandez.

Osim njega, banjalučka publika moći će da pogleda i izložbu radova Milorada Vicanovića Maze, a posjetiocima Salona predstaviće se i čuveni strip crtač Željko Pahek.

“Ogromno je interesovanje roditelja da djeca prođu besplatnu školu stripa. Klinci mogu da se upoznaju sa strip autorima, profesionalnim strip crtačima, da vide kako to sve u suštini izgleda i kako treba da se radi, kako bi možda jednog dana i oni sami postali autori nekih stripova”, naglasio je Pejić, dodavši da je prezadovoljan odzivom posjetilaca prvog dana banjalučkog Salona stripa.

 Izvor: Mondo/ Bojan Jakovljević/ Foto: Bojan Jakovljević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/banjaluka-docekala-svoj-salon-stripa-foto/||claudebot