Vijek i po istorije: Otvorena izložba posvećana Srpskoj čitaonici u Banjaluci

Objavljeno: 26. 4. 2018 u 16:09h

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, danas je otvorena izložba pod nazivom “Na temeljima Srpske čitaonice”, kojom se obilježava 150 godina od osnivanja Srpske čitaonice u Banjaluci.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je, kroz vijek i po istorije, čitaonica odnosno biblioteka, doživjela različite uspone i padove, ali da je uspjela da se održi i svima koji su tome doprinijeli valja čestitati.

“Čitaonica je nastala za vrijeme turske vladavine koja je već bila na izdisaju, sa namjerom da se okuplja srpsko pravoslavno stanovništvo, te širi pismenost i kultura. Od tada do danas, kao prethodnica NUB RS, čitaonica je prolazila kroz različite faze razvoja”, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Radojičić.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Ljiljana Petrović Zečić, podsjetila je na istoriju koju je prošla Srpska čitaonica, od prije 150 godina do danas.

Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

“Autori izložbe Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović, povukli su vremensku vertikalu od Srpske čitaonice 1868. do Narodne i univerzitetske biblioteke RS 2018. godine. Osnivanje čitaonice u okviru Banjalučke bogoslovije imalo je za cilj da razvija čovječnost društvenost i obrazovanost. Period 1941-1945. je bio crni period za biblioteku jer je preimenovana u Hrvatsko državno kazalište, a sve knjige na ćirilici su bile spaljene”, rekla je Petrović Zečić.

Jedan od autora izložbe, Vanja Šmulja, rekla je da je ponosna na NUB RS kao čuvara tradicije, i da je u vremenu digitalizacije, naša biblioteka i danas puna ljudi.

Ona je naglasila da u postavci izložbe “Na temeljima Srpske čitaonice” nisu pominjane države ili državnici, već da su se autori držali istorijskih spisa o čitaonici kao svjetioniku kulture i pismenosti.

Izvor: srpskainfo.com / Autor: Tanja Vukomanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/vijek-i-po-istorije-otvorena-izlozba-posvecana-srpskoj-citaonici-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])