Utvrđen program ovogodišnjeg “Kočićevog zbora”

Objavljeno: 6. 6. 2018 u 17:01h

Organizacioni odbor 53. Kočićevog zbora, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, utvrdio je danas program ove tradicionalne manifestacije, koja će biti održana u periodu od 20. do 26. avgusta. I ove godine, organizaciju ove manifestacije u potpunosti su preuzele gradske vlasti.

Prema programu, ova manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 20. avgusta u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje će biti otvorena i izložba pripovjedaka Petra Kočića u stripu pod nazivom „Stripovjetke“. Istog dana, u Kampusu biće otvorena likovna kolonija.

Idućeg dana, 21. avgusta, u Parku „Petar Kočić“ nastupiće studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva u okviru „večeri besjedništva“.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u srijedu, 22. avgusta, biće organizovana radionica veza za djecu sa veziljom Svjetlanom Marković, a istog dana u Parku „Petar Kočić“ predstaviće se naši mladi pisci.

Tradicionalno, program će biti održan i u Beogradu, i to 23. avgusta, kada će biti položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku. Istog dana, u organizaciji Udruženja književnika Srbije biće održano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima našeg velikana.

Istovremeno, 23. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće održana radionica stripa za djecu, dok će u Parku „Petar Kočić“ biti priređeno veče satire.

Program se nastavlja 24. avgusta, i to u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS promocijom dva zbornika, i to „Kočić naš savremenik“ i „150 godina od Srpske čitaonice do NUB RS“. U večernjim časovima tog dana, u Biblioteci će biti organizovano književno veče sa Zahorom Prilepinom književnikom iz Rusije, a u Parku „Petar Kočić“ glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS predstaviće Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom „Veče drame – Kočić na sceni“.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 25. i 26. avgusta na zborištu u Stričićima. Posjetioci će, između ostalog, u Stričićima 25. avgusta, imati priliku da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja, a taj dan, po prvi put, biće održana Međunarodna biciklistička trka „Kočićevim stazama“ u organizaciji Biciklističkog kluba BSK.

Istog dana, gradonačelnik Radojičić će u Gradskoj upravi organizovati prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana u subotu uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, kao i na spomen ploču ocu Gerasimu. U subotu će, pored toga, biti održan i književni čas u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije – 26. avgusta, biće ozvaničen i dobitnik ovogodišnje „Kočićeve nagrade“ i nagrade „Zmijanjče“, koja se dodjeljuje najboljem mladom književiku. Prema ovogodišnjem pravilniku za dodjelu „Kočićeve nagrade“, dobitnik nagrade dobiće 3.000 KM i prigodnu plaketu. Tradicionalno, u nedjelju, 26. avgusta će na zborištu u Stričićima biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program, koji, između ostalog, uključuje centralnu borbu bikova za nagradu „jablan“, kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima. Na Kočićevom ognjištu biće otvorena muzejska postavka „Kočićevo ognjište“, za koju je planirano da postane stalna.

Izvor: ASBL

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/utvrdjen-program-ovogodisnjeg-kocicevog-zbora/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])