U OŠ Ivo Andrić održana priredba: Čuvari sjećanja na Kočića

Objavljeno: 12. 4. 2013 u 19:10h

“Ponoćni zvuci”, “Jablan”, “Jazavac pred sudom” samo su dio pjesama i pripovjedaka koje su đaci Osnovne škole “Ivo Andrić” predstavili roditeljima i profesorima, a u čast Petra Kočića, velikog pisca i pripovjedača.

Capture

Oko 30 članova recitatorske i dramske sekcije potrudilo se da kroz glumu i recitaciju prikaže Kočićev rad i djela te tako još jednom podsjeti na neizbrisiv trag koji je ovaj pisac ostavio u književnosti.

Kroz odlomke i uz zanimljivu koreografiju đaci su ponovo oživjeli Kočićeve heroje, pa su kroz scenu prolazili David Štrbac, Lujo, Mijo i mnogi drugi kroz koje je pisac doživljavao i obilježavao epohe u svom životu.

Enea Hotić, profesor srpskog jezika i književnosti, kaže kako je na predstavi učestvovalo oko 30 učenika recitatorske i dramske sekcije, te kako su tekstovi i djela koja su se izvodila bili prilagođeni njihovom uzrastu.

“Mislim da u suštini nismo svjesni lika i djela Petra Kočića i njegove zadužbine. Često o njemu govorimo, a da nismo svjesni njegove prave vrijednosti. Njegovo ime se spominje jedino za Dan grada, a treba mu dati veći značaj i na jedan savremeniji način prići njegovom liku i djelu”, kazala je ona i dodala kako su djeca u ovoj školi dobro upoznata sa Kočićevim djelima te da ih čitaju.

Isidora Kopanja, učenica sedmog razreda ove škole, član recitatorske sekcije, recitovala je odlomak iz pjesama “Sloboda” i “Ponoćni zvuci”.

Kočićeva djela rado čita, a omiljeno joj je “Jazavac pred sudom”.

“U ovom djelu Kočić na veoma šaljiv način prikazuje i ismijava Austrougarsku i njenu vladavinu”, kazala je ona i dodala kako se nada da će joj učešće u recitatorskoj sekciji pomoći u daljem školovanju.

Na samom kraju učenici su pozvali roditelje i sve prisutne da se prilozima uključe u akciju prikupljanja sredstava za liječenje sestara Gajić, tako da je ovo veče bilo i humanitarnog karaktera.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/u-os-ivo-andric-odrzana-priredba-cuvari-sjecanja-na-kocica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])