U Muzeju 1.500 posjetilaca za sedam dana

Objavljeno: 12. 7. 2012 u 11:45h

Za sedam dana, koliko traje izložba slika Save Šumanovića, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske zabilježio je 1.500 posjetilaca, što ovu izložbu, kako navode iz Muzeja, izdvaja u najzanimljiviji projekat u istoriji ove ustanove.

Iz Muzeja savremene umjetnosti ističu da i visoka julska temperatura ne sprečava sve generacije Banjalučana i brojne turiste da dođu na izložbu, te da se bar pola sata zadrže pred platnima velikog umjetnika.

“Fotoobjektiv grafičkog dizajnera Muzeja Nemanje Mićevića zabilježio je i devedesetpetogodišnjeg Banjalučanina Edhema Džabića, koji, iako u tako poznim godinama, nije želio da propusti `susret` sa Savom Šumanovićem u svom gradu“, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti.

Izložbu Save Šumanovića, najvećeg slikara prve polovine 20. vijeka Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske priredio je u saradnji sa Galerijom slika “Sava Šumanović” iz Šida povodom obilježavanja 70 godina od smrti velikog umjetnika i 60 godina postojanja ove galerije.

U Banjaluci su predstavljena dva autorska projekta Galerije slika iz Šida – “Poslednja decenija” kustosa Vesne Burojević i “Sava Šumanović, lično, porodično i nacionalno” kustosa Radovana Sremca.

Postavka sadrži 46 ulja na platnu iz posljednje decenije njegovog stvaralaštva, koji je ujedno i Šumanovićev najzreliji opus.

Najzastupljeniji motivi su aktovi i pejzaži, među kojima se izdvajaju izuzetne slike, poput “Rusinke”, “Ašikovanje”, “Model u ateljeu” i “Portret devojčice u beloj bluzi”, kao i motivi mrtve prirode.

Kustos izložbe djela Save Šumanovića banjalučke postavke je Lana Pilipović.

Izložba će biti otvorena do 5. avgusta, a Muzej radi svakog dana od 10.00 do 22.00 časa, ulaz je besplatan, a prostorije klimatizovane.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/u-muzeju-1-500-posjetilaca-za-sedam-dana/||claudebot