U čast Petru Kočiću

Objavljeno: 27. 8. 2012 u 11:17h

Centralna svečanost „47. Kočićevog zbora” održana je juče u Stričićima, na Manjači, rodnom mjestu velikog srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića, kojoj su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života RS.

Svečanost je započela parastosom Petru Kočiću u crkvi na Klisini i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima otadžbinskog rata u Stričićima. Vijence na spomenik su položile delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Džombićem, delegacija Grada Banja Luka predvođena gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem i predsjednikom Skupštine Grada Slobodanom Gavranovićem, delegacija Organizacionog odbora zbora predvođena predsjednikom Zavičajnog društva “Zmijanje” Nedeljkom Čubrilovićem, delegacije gradske Boračke organizacije i mnogi drugi.

Program je nastavljen otvaranjem obnovljenog Kočićevog imanja, gdje je održan književni program u čast velikog književnika. Tom prilikom je pripovjedaču, publicisti i novinaru iz Banje Luke Jovanu Babiću, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade “Petar Kočić”, uručeno priznanje. Uručena je i nagrada “Zmijanjče”, i to mladoj Ivani Spasojević za pjesmu “Moja plava zvijezda”.

Primivši nagradu, Babić je zahvalio žiriju što je u njegovom spisateljstvu prepoznao literarne vrijednosti dostojne besmrtnog Kočića.

„Osjećam neizmjerno zadovoljstvo što mi je ukazana čast da vam se obratim baš sa ovog mjesta, sa ovog pedlja zemlje zmijanjske koja je iznjedrila neponovljivu figuru zlatoustog Petra Kočića”, rekao je Babić, izrazivši zahvalnost i Zavičajnom društvu “Zmijanje”, koje dodjeljuje ovo prestižno književno priznanje.

Predsjednik Vlade RS, Aleksandar Džombić čestitao je dobitniku “Kočićeve nagrade” i naglasio da je od velike važnosti uzvisiti lik i djelo Petra Kočića, koji je bio više od književnika.

„Odlučili smo da ove godine u organizaciji “Kočićevog zbora” uradimo nešto poslije niza godina, pa smo u saradnji sa Administrativnom službom Grada, koja je izdvojila sredstva za eksproprijaciju zemljišta, počeli gradnju Kočićevog ognjišta. Vlada je izdvojila 45.000 maraka za otkup kuća”, rekao je Džombić, dodavši da će Vlada RS, ako bude potrebno, izdvojiti dodatna sredstva kako bi ognjište bilo završeno.

Poslije književnog programa kod Osnovne škole “Petar Kočić” upriličen je bogat kulturno-umjetnički program, te nadmetanje u tradicionalnim igrama bacanje kamena s ramena, skok udalj i navlačenje štapa. Ipak, najuzbudljiviji dio zbora za mnoge je bila borba bikova za nagradu “Jablan”.

Serija o Petru Kočiću: Na putu za Stričiće, juče je započelo i snimanje igrane serije “Petar Kočić”, koja će imati šest nastavaka, a zatim, u narednih godinu dana, biti pretočena u film. Prva klapa je pala pod režiserskom palicom Mladena Đukića, u produkciji ATV-a i Narodnog pozorišta RS, a uz podršku Vlade RS, za šta je izdvojeno 500.000 KM.

Izvor: ASBL

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/u-cast-petru-kocicu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])