Kriza je poželjna

Objavljeno: 21. 12. 2011 u 11:26h

Predavanje pod nazivom “Neoliberalni kapitalizam: pokušaj rekonstrukcije” održano je sinoć u banjalučkom Domu omladine. Istom prilikom prikazan je i film “The take” (Preuzimanje). Predavač je bio Aleksandar Savanović, profesor Fakulteta Političkih nauka u Banjaluci.

Dom omladine

Predavanje je održano u okviru manifestacije Fil(m)ozofija, koja je prvi put održana prošle godine u organizaciji Udruženja za filozofiju i društvenu misao iz Banjaluke, međutim ove godine usljed ekonomske krize manifestacija je svedena na to da se svaki mjesec organizuju tematska predavanja, nakon kojih slijedi slobodna diskusija, a zatim i film na istu temu.

“Projekat ima za cilj približiti neke stručne termine i teorije iz oblasti filozofije, politike, ekonomije i drugih društvenih djelatnosti neupućenijoj publici i da ih podstakne na razmišljanje”, izjavio je Miroslav Galić, član upravnog odbora pomenutog uduženja.

Profesor Aleksandar Savanović, održao je sinoć, kako sam kaže, neutralno predavanje o neoliberalnom kapitalizmu, pokušavajući osvijetliti uticaje te teorije na trenutnu ekonomsko-političku situaciju u BiH. Ovo su neke od najzanimljivijih ideja ove teorije: kriza, kao što je trenutno ova ekonomska, nije nepoželjna, naprotiv, dobodošla je, jer se tako eliminiše ono nepotrebno i nezdravo iz društva; svako oporezivanje je problematično i nepravedno, jer zbog čega neko ima pravo da uzme dio sredstava od stanovništva; zadatak vlade je da postavi pravila i da samo nadgleda da li se sprovode, a ne da se miješa.

Koliko su ove, a i druge slične teorije sprovodljive u praksi zaključite sami, međutim svakako nije na odmet upoznati se sa njima i naučiti nešto novo. Besplatno je.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/kriza-je-pozeljna/||claudebot