Glas razlike nije poraz, već šansa za nove ideje

Objavljeno: 26. 9. 2019 u 10:33h

Banjaluci je titula Evropske prestonice kulture 2024 (EPK) izmakla za jedan glas razlike, ali učešćem u tom projektu smo pokrenuli i iskoristili više od 100 odsto potencijala koje ima grad na Vrbasu.

To je samo jedna od poruka koja se juče mogla čuti iz Brisela gdje je Banjaluka doživjela poraz jer je Evropska komisija odlučila da ovu prestižnu titulu dodijeli gradu iz Norveške Bode.

I pored poraza šef Tima EPK Marko Bilbija je rekao da su takvi utisci iz Brisela upravo ohrabrenje da trebaju nastaviti dalje.

“Kao tim mi smo cijelo vrijeme zadržali energiju kakvu smo imali i po dolasku i mislim da smo odradili sjajan posao.  Jedan od komentara panela je da smo ovim projektom pokrenuli, prikazali, te iskoristili i više od 100 odsto potencijala koje ima Banjaluka”, rekao je Bilbija.

Naglasio je da je učešće u ovom projektu bilo veoma važno za Banjaluku i njene partnere Bihać i Jajce.

“To je samo pokazatelj kakav potencijal imamo i na koji način ga možemo iskoristiti. Ovaj projekat je jedan razrađen i temeljan plan razvoja za sljedeći period i što se nas tiče mi u istom duhu nastavljamo dalje. Izuzetno mi je drago što smo u finalu pokazali da možemo da se takmičimo sa najrazvijenijim sredinama Evrope”, naveo je Bilbija.

Iako je Banjaluka ostala bez prestižne titule na društvenim mrežama su se mogli vidjeti brojni kometari i poruke građana, ali i predstavnika umjetničke scene. U njima je uglavnom bilo navedeno da ne treba odustati već dalje nastaviti razvoj kulture, te pokazati Evropskoj komisiji da su ipak trebali donijeti drugačiju odluku.

Nakon dvodnevnog sastanka u Briselu, predsjedavajući stručnog vijeća evropskih prestonica kulture objavio je juče preporuku za grad Bode za naslov Evropske prestonice kulture za 2024. godinu.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics istakao je da ćemo u 2024. godini opet imati evropsku prestonicu kulture izvan Evropske unije.

“Nakon Novog Sada, Srbija 2021. godine, red je da Bode bude u središtu pažnje godinu dana. Uvjeren sam da će grad i regija iskoristiti ovu priliku za jačanje svojih kulturnih i drugih veza s Evropskom unijom. Nadam se da će i ovaj naslov takođe potaknuti kulturnu živost i ambicije grada, donijeti kulturu i kulturnu baštinu u samo središte njegovih različitih zajednica i promovisati interkulturalni dijalog u regiji”, rekao je on.

Glasanje

Iz izvora bliskih Evropskoj komisiji, devetočlani žiri je pet glasova dodijelio gradu Bode, a preostalih četiri je bilo za Banjaluku.

Gradonačelnik Igor Radojičić kaže da je teško reći šta je presudilo kod glasanja.

“To je pitanje za komisiju, možda je presudio veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj nego u BiH  ili nešto drugo, ali siguran sam da je ono što smo mi ponudili zaista odlično urađeno. Ko je mogao uopšte i zamisliti unazad dvije ili tri godine da će se Banjaluka naći u Briselu i takmičiti za titulu  kao što je Evropska prestonica kulture ali pokazali smo da se može doći do ovako nečega”, rekao je on.

Naglasio je da Banjaluka ima svoje mjesto i da treba naći svoje nove epitete.

“To što nismo dobili ovu titulu nije znak da trebamo odustati već da trebamo naći nove ideje i šanse kako ne bi bili samo poznati po političkim razmiricama i ratu već po nečemu savim drugom i pozitivnom i da ljudi dolaze u naš grad”, rekao je Radojičić.

Izvor: srpskainfo.com / Autor: Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

1 komentar

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Glas razlike nije poraz, već šansa za nove ideje

  1. Banjalučanin

    Bilo bi veoma lijepo javnosti predstaviti projekat za kandidaturu koji ste branili i predstavili pred Evropskom Komisijom.Sada je vrijeme da to (opet) uradite.
    Onda to ne bi bio samo neki “oblak” već i konkretna podrška svih sugrađana tri grada u BiH na čelu sa Banja Lukom.

    Čestitke i za ovoliko dostignuće. Politički i sportski korektan rezultat Domaći 5: Gosti 4. Ipak je Norveška sastavni dio jednog tijela koji se zove Evropa. Mi se samo na ovaj način možemo pokušati približiti tom svijetu.

    Krajnji uspjeh ćemo doživjeti kada pored Kočića i Zmijanjskog veza budemo imali i
    – svog (u prenesonom smislu riječi) Baha, Mocarta, Hajdna,…
    – novog Nobelovca…
    – nove prečistače za otpadne vode…
    – čiste rijeke i jezera a ne kao sada…
    – uredne i lijepe bulevare (što nije sada slučaj)…
    – uredne i lijepe škole…
    – hranu…
    – …
    ali i uopšteno rečeno, prepoznatljivu ličnu i opštu kulturu koja može predstavljati zajedničko civilizacijsko dostignuće sa drugim narodima na Evropskom tlu.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/glas-razlike-nije-poraz-vec-sansa-za-nove-ideje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])