Dragan Bjelogrlić – Republika Srpska ima potencijal koji ne koristi! (Foto)

Objavljeno: 14. 3. 2018 u 19:32h

U organizaciji pokreta Pozitivne snage Srpske danas je na Fakultetu političkih nauka održana tribina na kojoj su govorili proslavljeni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić i istoričar profesor Predrag Marković. U prepunom amfiteatru teme tribine su istorija, kultura, trenutno stanje društva, serija koja je izazvala mnogo reakcija u društvu – Senke nad Balkanom i druge.

U razgovoru sa Vojislavom Savićem, predstavnikom pokreta, rečeno nam je da ovom tribinom u pokretu žele da kroz predavanje uglednih ličnost, u interakciji sa svim prisutnim na temu istorije, kulture i obrazovanja stvore drugačiju atmosferu u društvu i da time potaknu omladinu na drugačiji način razmišljanja.

Tribinu je otvorio predsjednik pokreta Dalibor Račić koji je napomenu svrhu postojanja pokreta, njegovog djelovanja i želja tog pokreta. Poslije njega je počeo da govori Dragan Bjelogrlić. Podsjetio se svoje prve posjete Banjaluci u organizaciji, tada Pozitivne Srpske, i istakao svoju želju za uspostavljanjem boljeg stanja u kulturi Republike Srpske iznoseći  svoje ideje i kako on to zamišlja, gdje je napomenuo da bez inicijative i pritiska nema rezultata. U svom izlaganju je upozorio da u vrhu vlasti ne postoji sluh za kulturu i da je zbog toga neophodno da umjetnici, mladi i kompletno društvo uvidi značaj kulture za opstanak jednog društva i da samo pritiscima i udruženim djelovanjem može doći do njenog uzdizanja.

Kasnije, osvrnuo se na svoj nedavni poduhvat, seriju Senke nad Balkanom, za koju je rekao da je to njegov najveći poduhvat i najteži zadatak u bogatoj karijeri. Kako sam priznaje, bojao se da serija zbog svog karaktera i svojih poruka neće biti prihvaćena u društvu, međutim nakon pozitivnih reakcija, rekao je da mu je to najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Pričajući o tom poduhvatu, Bjelogrlić se osvrnuo na srpsku istoriju. Kako je kazao, bogastvo jednog naroda leži u njegovoj istoriji i da je Srbija, i Srbi uopšte, jedni od rijetkih naroda sa toliko velikom i bogatom istorijom. Međutim, kako kaže, veličina jednog naroda se ogleda u tome da je spreman i sposoban da tu istoriju njeguje, a najviše da se prema njoj kritički odnosi i da je ne štedi.

Nakon Bjelogrlića, prisutnim se obratio profesor Marković i istakao je da je došao u Banjaluku, jer je želio da vidi pravi srpski identitet. Prema njegovom mišljenju, granica je samo prirodna, a za Banjaluku misli da je zapadna srpska prestonica; jer smatra da je to jedinstven kulturni, istorijski i društveni prostor. Upozorio je na burnu istoriju, o teškoćama odbrane Banjaluke u svim istorijskim tokovima i da prema njegovom mišljenju Banjaluka treba da bude centar srpske kulture, ističući posebno ulogu bana Svetislava Milosavljevića i njegove ideje, jer je on prvi uvidio da Banjaluka treba da bude zapadna prestonica Srba.

Kasnije, skrenuo je pažnju na prirodne potencijale Republike Srpske, ali istovremeno upozorio na loše stanje u obrazovanju i kulturi i na katastrofalnu demografsku situaciju kao osnove opstanka jednog društva.

Na govor profesora Markovića nadovezao se Dragan Bjelogrlić koji je rekao da je njegov govor lijep i u velikoj mjeri istinit, ali je postavio praktično pitanje – kako mladi kada izađu iz amfiteatra da pokrenu te promjene? Posebnu kritiku je uputio vlasti, gdje je upozorio da je nedopustivo da danas imamo jedno ministarstvo za prosvjetu i kulturu, uz mizeran budžet. Uz takvo stanje, kako je rekao, nemoguć je razvoj kulture i buđenje mladih i da ništa ne dolazi samo od sebe, nego je potrebno da ,,na silu” i uz pritiske mladi i cjelokupan narod dovedu do boljitka.

#FirstStep2018 / Banjaluka.com / Autor: Aleksandar Stojanović

Broj pregleda: 1922

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/dragan-bjelogrlic-republika-srpska-ima-potencijal-koji-ne-koristi-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])