Dani Frankofonije u Banjaluci

Objavljeno: 14. 3. 2014 u 14:53h

Francuski institut u BiH i ove godine proslavlja Dane Frankofonije. Ovo je manifestacija koja se već niz godina obilježava širom svijeta i okuplja kako govornike, tako i ljubitelje francuskog jezika i kulture. U Bosni i Hercegovini Dani Frankofonije se obilježavaju od 2003. godine.

frankfonija

Ove godine obilježavanje Dana Frankofonije je otvoreno prikazivanjem filma „Pjena Dana“ u četvrtak 13. martau Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Režiju filma potpisuje Mišel Gondri, a film je rađen po istoimenom romanu Borisa Vijana.

U filmu “Pjena Dana” glume najpoznatije imena aktuelne francuske filmske scene : Odri Totu, Romen Duris i Gad Elmale. Film pripada žanru drame sa elementima fantastike i pojavio se prošle godine. Film ima titlove na lokalnom jeziku i ulaz na projekciju je slobodan.

Projekcija koncerta “Africa Live”

Za ljubitelje afričke muzike je pripremljena projekcija koncerta „Africa Live“ koji se održao u Dakaru 12. i 13. marta 2005. godine i koji je okupio brojna značajna imena afričke muzičke scene. Koncert će se prikazati u kafeu „Žiža“ u subotu 15. marta sa početkom u 18.00 časova. Nakon filma puštaće se izbor afričke muzike.

Predstava „Proza Transsibirca“

U petak 21. marta sa početkom u 20.00 časova u pozorištu „Jazavac“ gostuje beogradska trupa „Kroz prozor fabrika“ sa predstavom „Proza Transsibirca“ . Predstava je inspirisana istoimenom pjesmom u prozi Bleza Sandrara. Prošle godine se slavila stogodišnjica pojavljivanja ovog teksta koji je prepoznat kao začetnik moderne književnosti.

Takmičenja u poznavanju francuskog jezika i kulture

U subotu 22. marta u banjalučkim prostorijama Francuskog instituta u BiH održaće se takmičenja u poznavanju francuskog jezika i kulture za mlade od 16 do 25 godina i za učenike osnovnih škola. Glavna nagrada je putovanje u Francusku.

Takmičenje u francuskom diktatu

U utorak 25. marta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS održaće se takmičenje u francuskom diktatu sa početkom u 18.30 časova, a zatim će uslijediti mini predstava djece koja uče francuski jezik u Francuskom institutu u BiH i učenika Gimnazije i Ekonomske pkole koji uče francuski.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/dani-frankofonije-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])