Banjaluka kao Evropska prestonica kulture: Mora doći do značajnog povećanja ulaganja u kulturu

Objavljeno: 10. 4. 2018 u 12:03h

Kako napisati dobar projekat za Evropsku prestonicu kulture – DOBRI PRIMJERI I PRAKSE.

Tim za pripremu aplikacije “Banjaluka 2024” organizovao je prije nekoliko dana u banjalučkom Domu omladine info-dan o temi “Šta je dobar projekat za Evropsku prestonicu kulture”.

Foto: Aleksandar Čavić

Događaj je okupio veliki broj umjetnika koji su htjeli da se informišu o projektima za Evropsku prestonicu kulture.

Konkurs za projektne ideje, koje će ući u zvaničnu aplikacionu knjigu, kao dio poglavlja „Umjetnički koncept“, sa kojom će se Banjaluka prijaviti na program „Evropska prestonica kulture“ za 2024. godinu biće raspisan 23. aprila.

Vuk Radulović, direktor razvoja programa Fondacije Novi Sad EPK rekao je da projekat mora da bude inovativan, da bude nešto što se razlikuje od ustaljene prakse realizacije projekata u gradu, koji prave razliku na već postojeću kulturnu ponudu, a taj projekat mora da ima internacionalnu dimenziju koja podrazumijeva ili saradnju sa drugim evropskim partnerima ili kulturnim organizacijama ili da dotiče određena pitanja koja su od značaja za Evropu, a to su teme migracije, pomirenja ili slično.

Vuk Radulović, Foto: BUKA

“Sa druge strane, projekat mora da bude razvojni, mora doprinositi razvoju, ne samo kulturne scene, nego eventualno socijalnom i ekonomskom razvoju, sa obzirom da je to i suština projekata EPK. Kao takav mora biti zasnovan i na principima evropske politike poput participativnosti, šire uključivanje građana, evropske dimenzije, razvoja publike i nekih drugih alata koji su značajni za projekat EPK”, rekao je za BUKU Vuk Radulović.

On ističe da je izuzetno teško napisati kvalitetan projekat za Evropsku prestonicu kulture.

“Mi smo imali nekoliko javnih poziva i mogu da kažem da smo zajedno sa našim timom razvili više od 500 projekata. Mi smo odabrali najbolje koji se nalaze u našoj aplikacionoj knjizi na osnovu koje je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture. Međutim, sada kada dolazimo u fazu realizacije tih projekata uviđamo da je većina tih projekata bila ideja, a da nije postojao plan realizacije, biznis plan, kao ni plan sufinansiranja tih projekata, nego je to više bilo na nivou jedne dobre ideje. Mi sada nastavljamo rad na uspješnoj implementaciji, izradi plana i održivosti tih projekata”, istakao je Radulović.

Za jedan grad, kaže Radulović, sama činjenica da je izabran za Evropsku prestonicu kulture znači mnogo.

“To je u ovom trenutku najznačajniji evropski projekat koji postoji 35 godina, a više od 50 gradova je nosilo titulu EPK. Riječ je o investicionom projektu u koji država, region i grad ulažu u razvoj, ne samo kulture, nego i u ekonomski i socijalni aspekt grada na bazi strategije razvoja koja se nalazi u aplikacionoj knjizi. U ovaj projekat grad i država ulažu, ali sa druge strane ta se ulaganja vraćaju i kroz razvoj turizma i kulture. Određena istraživanja pokazuju da se na uloženih 1 euro vraća 3 eura u manje uspešnim EPK, a u onim razvijenim i boljim EPK, vraća se čak i 10 eura, kao što je to bilo u Marseju”, ističe Radulović.

Sagovornik kaže da je finansijski aspekt jako značajan za razvoj ovog projekta i Evropska komisija očekuje da se povećaju ulaganja u kulturu, a to znači, ne samo povećanje ulaganja u kulturu prije i tokom relizacije ovog projekta, nego i nakon ovog perioda i to je jedno od pitanja koje se nalazi u aplikacionoj knjizi. Ovo je, kaže naš sagovornik, važno za ovo područje, gdje su ulaganja u kulturu minimalna, a u Novom Sadu se već osjete ulaganja.

Foto: Aleksandar Čavić

“Banjaluka kao EPK je moguća i treba čvrsto da verujete u to. Mogu da kažem da je i u Novom Sadu postojala velika skepsa kada je ovaj projekat pokrenut. To dolazi od nerazumevanja ovog projekta od strane  građana. Građani često smatraju da se ovaj projekat dodeljuje gradovima koji su najlepši u Evropi ili imaju najbogatiju kulturnu ponudu. Naprotiv, ova titula se dodeljuje gradovima koji imaju potrebu za kulturnim razvojem i na bazi predloga razvoja u narednih osam godina, odnosno na temelju toga kako se vidi budući razvoj grada”, rekao je Vuk Radulović.

Marko Bilbija, šef banjalučkog tima „Evropska prestonica kulture“ za 2024. godinu rekao je da se pod projektnim idejama podrazumijeva opis ideje za projekat u nekoliko pasusa,  do 500 riječi.

“Maksimalna veličina je jedna stranica. U suštini potrebno je odgovoriti na ključna pitanja, kao što su šta je cilj i koja je ciljna publika projekta, te kako planirate izvesti vaš projekat, njegovo trajanje, okvirni budžet i koji su planirani partner. Na konkurs se mogu prijaviti svi građani Banjaluke, kao privatna i fizička lica, te institucije, javne ustanove, organizacije, stučnjaci i svi koji žele da ostvare svoj kreativni potencijal”, rekao je za BUKU Marko Bilbija.

Marko Bilbija, Foto: BUKA

On je istakao da se prethodnih sedam mjeseci najviše radilo na Strategiji razvoja grada Banjaluka.

“Napravili smo jedno izuzetno široko i temeljno istraživanje koje je pokrilo područja preko institucija, nezavisnog sektora, istaknutih pojedinaca i same publike, tako da smo uključili sve u izradu tog dokumenta. Na osnovu tog istraživanja, formirali smo ciljeve Strategije koji se po tom istraživanju dosta preklapaju sa ciljevima Strategije razvoja kulture RS, a sam dokument je u finalnoj fazi i tokom ovog mjeseca će biti gotov nacrt te Strategije, a sa druge strane radili smo na pripremi samog projekta”, istakao je Bilbija.

Poziv za slanje projekata za EPK biće otvoren do 9. maja.

Izvor: 6yka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/banjaluka-kao-evropska-prestonica-kulture-mora-doci-do-znacajnog-povecanja-ulaganja-u-kulturu/||claudebot