Velikani slikarstva i zvuci džeza u Noći muzeja

Objavljeno: 18. 5. 2017 u 10:16h

Evropska “Noć muzeja” biće obilježena u Republici Srpskoj, a muzeji koji su pripremili bogat program za 20. maj na jednu noć pretvaraju se u pravi poligon za avanture kroz istoriju i savremene umjetničke tokove.

Ova tradicionalna manifestacija u isto vrijeme se održava u više od 2.000 evropskih muzeja.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pridružio se ovoj manifestaciji još 2006. godine, kao prva muzejska institucija iz BiH, na poziv Ministarstva kulture i informacija Republike Francuske. Program koji ovaj muzej priredi svake godine posjeti više od 4.000 ljudi, koji uživaju u besplatnom cjelovečernjem programu.

“Program “Noći muzeja” ove godine obuhvata izložbu “Teme i ideje modernog: Srpsko slikarstvo 1900-1941”. Riječ je o stalnoj postavci Galerije Matice srpske, koja podrazumijeva više od 60 najznačajnijih djela slikara poput Save Šumanovića, Jovana Bijelića, Danice Jovanović, Petra Dobrovića, Milana Konjevića i dr”, najavljuju iz Muzeja savremene umjetnosti RS i podsjećaju da je kuriozitet ove izložbe u tome što je ona sastavni dio stalne postavke i što ju je moguće vidjeti samo u Novom Sadu, ali zahvaljujući saradnji sa Maticom srpskom sada je dostupna i Banjalučanima.

Program na platou ispred Muzeja biće podijeljen u dva segmenta – vizuelni i muzički.

“Prvi vizuelni dio podrazumijeva nastup “Inedž Teatra” – cirkuske kompanije iz Beograda, koja će izvesti  “Fluo performans”. Ovaj vizuelno upečatljiv performans izvodi se sa UV svjetlima, a uključuje elemente plesa, lutkarskog teatra, vazdušnih akrobacija i žongliranja”, poručili su iz Muzeja.

Najavili su i nastup “Džez poezi kabarea”, koji takođe izvodi svojevrstan muzički performans nastao spajanjem vrhunskog banjalučkog džez kvarteta “Combine ljuartet” i poezije dva mlada banjalučka pjesnika Nebojše Kuruzovića i Saše Berendike. Njihov koncert će trajati 90 minuta i sastoji se od 14 autorskih pjesama, koje prati autorski aranžirana muzika.

U Muzeju Republike Srpske program će početi u 20 časova, a trajaće do ponoći.

“Radionice i program “Svijet kao Muzej” i “Dinosaurusiraj me” odvijaće se u prostorijama Stalne postavke, a posjetioci će imati priliku da razgledaju i dvije tematske izložbe “Opsada Lenjingrada u fotografijama” i “Život kroz objektiv” autora Milana Lolića”, kažu iz Muzeja RS.

Za kraj programa ostavili su nastup muzičke grupe “Acoustic house”, a spremili su i projekciju animiranog filma iznenađenja.

Muzej Stara Hercegovina za posjetioce je pripremio koncert klasične muzike u atrijumu, proširenu i obogaćenu izložbu o doktoru Ristu Jeremiću, uglednom Fočaku i akademiku.

“Planirano je i otvaranje suvenirnice Muzeja, u kojoj će se moći kupiti umjetničke slike, knjige, kao i drugi suveniri i ukrasni predmeti”, rekli su u Muzeju.

Osim toga, posjetioce čekaju četiri stalne postavke, etnografska, “Foča u prošlosti”, “Sto deset dana fočanske republike” i Spomen soba.

I u Muzeju Hercegovine u Trebinju sve je spremno za obilježavanje “Noći muzeja”, koja će početi u 18 časova radionicom za djecu, gdje će nastajati mozaik. Uslijediće izložba djela umjetnika iz Akademije primenjenih umjetnosti iz Beograda i koncert grupe “Krugovi u žitu”. Trebinjci će moći da pogledaju i umjetničke instalacije u Starom gradu i na Trgu slobode u Trebinju, koje priređuju članovi Umjetničke radionice “Rizba”.

“Arheolog ili paleontolog – pitanje je sad” naziv je edukativne radionice za djecu i roditelje, koja će otvoriti vrata Muzeja Semberije u Bijeljini. Oni će sve koji ih posjete dočekati i izložbom “Peglanje (ni)je robija”, koncertom učenika Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković” i Hora “Srbadija”, nastupom Teatra “Ubuntu” i “Arka” benda i projekcijom crtanog filma. Kao dio programa odvijaće se i “Ljuiz night”, koji će obuhvatiti pitanja iz oblasti opšte kulture i informisanosti.

I Muzej Kozare u Prijedoru priključio se ovoj manifestaciji, a njihov program počinje ujutru istorijskim časom “Porodica Stojanović, koji će voditi kustos-istoričar Nataša Tošanović. Sat poslije istorijskog časa biće održano predavanje o Petru Kočiću – “Kultura sjećanja – kultura trajanja”, koje će održati viši kustos-istoričar Vedrana Adamović. Posjetioci će moći čuti i o arheološkim lokalitetima “Gradine Zecovi i Topića brdo kod Prijedora”, o čemu će govoriti arheolog Daniela Radosavac. Viši kustos-etnolog Marija Radaković govoriće o nasljeđu. Ovaj program tajaće do podne, a paralelno sa predavanjima od 10 biće otvorena i likovna radionica “Grafika”, koju će voditi kustos likovne zbirke Muzeja Kozara Aleksa Milić.

Art klub “Prostor”

“Nismo muzej, ali imamo ‘Prostor’!”, poručuju iz banjalučkog Art kluba “Prostor”, smještenog u Kordunaškoj ulici 22 u Banjaluci. Tamo će “Noć muzeja” započeti u 18 časova radionicom “Papertoy”, koju će voditi Maja Zolak. Riječ je, kažu, o ideji koja je u potpunosti nekomercijalna i impulsivna – svako ko želi može učestvovati i napraviti svoga ždrala, na njemu napisati svoju želju i pokloniti dragoj osobi tačno u ponoć. Program obuhvata i izložbu “Contrmplorary art”, koja predstavlja radove studenata završne godine banjalučke Akademije umjetnosti i biće otvorena u 21 čas. Od 22 časa krenuće na Tour D'Art, dijeliće prikupljene radove i za svakoga po papirnatog ždrala. Njihova putanja ići će od kafića “Žiža”, kafića “Eklektik”, Muzeja RS do Muzeja savremene umjetnosti RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/velikani-slikarstva-i-zvuci-dzeza-u-noci-muzeja/||claudebot