Priča o kreditu za smijeh do suza

Objavljeno: 28. 2. 2013 u 09:07h

Predstava “Žiranti”, koja je premijerno izvedena u utorak uveče na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske, nasmijala je publiku do suza.

Ziranti

Komedija banjalučkog dramaturga Marija Ćuluma je koprodukcijski projekat reditelja Aleksandra Pejakovića i Željka Stjepanovića.

Premijeru “Žiranata” obilježio je iskren smijeh publike i dug aplauz kao podrška glumačkom ansamblu.

Komad Marija Ćuluma pružio je publici priliku da gleda svakodnevne životne situacije u kojima se svako bar na trenutak prepoznao, opisujući na duhovit način vrijeme i društvo u kojem živimo.

– Tema “Žiranata” je naša svakodnevica, i da nije pisana u komičnom maniru, imali bismo jednu veoma mučnu predstavu. Bavi se problemima svakodnevnog preživljavanja, povjerenja, ali i kritikom tzv. skorojevićkog mentaliteta – rekao je Ćulum.

Ističe da su ga za pisanje ovog teksta najviše inspirisali problemi sa kojima se društvo danas suočava.

– Osjećam obavezu da osluškujem i posmatram ljude oko sebe i da njihove probleme iznesem na scenu. Ne mogu da ih riješim, ali mogu da pomognem da ih sagledamo iz vedrijeg ugla – dodaje Ćulum.

Glumica nacionalnog teatra Srpske Radenka Ševa, koja u predstavi tumači jednu od naslovnih uloga i čiji je lik Ljubinke izazvao najviše smijeha u publici, kaže da je tekst prilikom prvog čitanja zadobio sve simpatije glumaca.

– Već na prvom čitanju bilo je lako uklopiti se u priču i shvatiti šta radi koji lik i kakvi su to odnosi među njima – kaže Ševa.

Naglašava da je ekipa koja je radila na predstavi postigla krajnji cilj, a to je da se publika dobro zabavi.

– Ne mogu reći da predstava nema umjetničke pretenzije, ali ne mogu reći ni da ima pretenzije da mijenja svijet. Željeli smo predstavu gdje će ljudi moći da se prepoznaju i da kažu: “Onako je i kod mene u kući” – rekla je Ševa.

Kaže da su prve reakcije publike odbacile svaku sumnju i uklonile tremu i da će predstava vremenom da se razigrava.

Glumačku ekipu “Žiranata” čine Đorđe Marković, Koviljka Šipka, Mirzeta Jakšić i Dragoslav Medojević.

Tekst

– Tekst “Žiranti” nastao je na dramaturškoj radionici u okviru 15. Teatar festa. Kao osnovu smo uzeli tekst “Srećna Nova”, moj ispitni rad sa prve godine dramaturgije na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Rad sam nastavio sa rediteljem Aleksandrom Pejakovićem, koji je “kumovao” naslovu predstave – kaže Mario Ćulum.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar, Foto: V. Stojaković

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/prica-o-kreditu-za-smijeh-do-suza/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])