Bog podigao zavjesu

Objavljeno: 26. 3. 2013 u 22:26h

Predstavom “Bog” po tekstu Vudija Alena, u režiji Novice Bogdanovića, u ponedjeljak uveče u Domu omladine otvoren je “Treći aplauz fest”, trodnevni festival posvećen Svjetskom danu pozorišta u organizaciji DIS teatra.

bog

U okviru festivala biće prikazane tri predstave pomenutog teatra.

– Festival smo ustanovili da bismo proslavili Međunarodni dan pozorišta sa željom da prikažemo predstave koje su nama u toj godini bile važne, a koje bi naša publika još jednom voljela da vidi – rekao je umjetnički direktor DIS pozorišta mladih Banjaluka Novica Bogdanović.

On je naglasio da su se ove godine odlučili za predstavu prema tekstu Vudija Alena “Bog”, koja je otvorila manifestaciju.

– Drugo veče festivala rezervisano je za nastup perspektivne i mlade trupe M. A. S. K. E. iz Kostajnice, koja će se predstaviti predstavom “Jazavac pred sudom” Petra Kočića. Siniša Tešanović napravio je vrlo zanimljivu adaptaciju tog teksta tako da se radi o modernom igranju Kočića – kazao je Bogdanović.

Bogdanović je dodao da će gledaoci večeras imati priliku da pogledaju koprodukciju studentskog pozorišta i mostarskog teatra mladih “Rekvijem za ljubav”. Riječ je o sagi o Safikadi predstavljenoj u dramskom obliku.

– Sa ovim ćemo večeras zatvoriti mali festival i podijeliti nagrade za perspektivne glumce. Nismo planirali da festival postane tradicija jer je nemoguće planirati budžet za njegovo organizovanje. Nadamo se da ćemo ipak i sljedeće godine biti u mogućnosti da ga organizujemo – rekao je Bogdanović.

Student prava Bojan Kovačević u predstavi “Bog” glumi dvije uloge, najprije poniznog glumca koji se dodvorava režiseru kako bi dobio priliku za povratak na scenu, a zatim poniznog roba koji nosi najbitniju poruku kralju.

– U DIS-u sam više od godinu i po. Teško je reći zašto sam se priključio ali sam gledao predstavu ovog pozorišta i oduševio se. Drago mi je što sam dio ovog ansambla – priča Kovačević.

On kaže da svoje učešće u DIS-u gleda i kao na zabavu, ali i kao na ozbiljan rad.

– Kao nikad prije ovome sam poslu predan 100 odsto. Ko zna, možda se to na kraju i isplati – istakao je Kovačević.

Finansiranje

DIS radi 22 godine i u nekoliko ansambala okuplja 80 mladih glumac, a finansira se iz više izvora.

– Velikim dijelom finansiramo se zahvaljujući našim nastupima. Prošle godine smo imali više od 6.000 prodatih ulaznica, što pokazuje da je ljudima ovako nešto potrebno i nama dozvoljava da funkcionišemo na komercijalnim osnovama – rekao je Bogdanović.

Dodao je da mladi ljudi igraju u pozorištu bez obzira na to da li su školovani za to. Važno je da su talentovani i dobiće svoje mjesto na sceni.

Izvor: Glas/Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/bog-podigao-zavjesu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])