Veljko Jovanić, talentovani harmonikaš iz Banjaluke: Uspjehe i nagrade osvaja sa lakoćom

Objavljeno: 26. 4. 2018 u 18:26h

Veljko Jovanić (11), talentovani dječak iz Banjaluke harmoniku svira od šeste godine i od tada samo niže uspjehe.

On je učenik petog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ i trećeg razreda Muzičke škole „Vlado Milošević“, u klasi profesora Milana Vidovića.

“Nastupao sam na brojnim takmičenjima i na svakom osvojio prvu nagradu. Tako sam bio laureat kategorije na Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Loznici 2016. godine. Nakon toga osvojio sam prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Mehfest“ u Beogradu i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih škola RS, kao i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Akordeonfest“ u Gracu, u Austriji” – priča Jovanić.

Prve nagrade osvojio je prošle godine i na Međunarodnom takmičenju „Mehfest“ u Beogradu, te na Međunarodnom takmičenju „Dani harmonike“ u Ugljeviku.

“Nakon toga opet sam osvojio prvo mjesto na Međunarodnom takmičenju „Akordeonfest“ u Gracu. Ove godine bio sam opet laureat kategorije i na Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Loznici, a potom sam osvojio i prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola RS i na Međunarodnom takmičenju „Dani harmonike“ u Ugljeviku” – ističe Jovanić.

On je pohađao i master klasove kod eminentnih profesora Borisa Lenka i Boruta Zagoranskog.

Pored svih uspjeha koje je postigao u muzici trenira fudbal i voli da se druži sa svojim vršnjacima.

Zahvaljujući talentu sve obaveze obavlja sa lakoćom, pa tako uvijek ima vremena i za druženje i igru.

“Poželio sam da sviram harmoniku, jer sam stalno bio okružen ovim instrumetom, pošto je tata Damir profesor harmonike. Stalno sam slušao njegove časove” – priznaje Veljko.

Sve nagrade su mu , ističe on, veoma drage, a tremu ima u zavisnosti od konkurencije.

“Vježbam svaki dan oko sat vremena, a pred takmičenja i javne nastupe i više. Nekada bude naporno, ali na kraju trud se isplati. Uzor mi je mladi umjetnik Petar Marić, koji me je oduševio svojim nastupom u Banjaluci, kao i Jurij Šiškin koji je jedan od najpriznatijih izvođača na harmonici. Do sada sam svirao djela Mocarta, Baha, Šostakoviča, Semjonova, Derbenka i drugih kompozitora” – navodi Jovanić.

Omiljena kompozicija mu je „Rok tokata“ koju je izvodio na takmičenjima ove godine, kao i na brojnim koncertima.

Pored nagrada, takmičenja su mu donijela nova poznanstva i druženja sa mladim harmonikašima iz regiona, što ga, kaže, dodatno motiviše.

Talentovano dijete je velika odgovornost

“Velika je odgovornost imati talentovano i pametno dijete, posebno u vremenu gdje su sve moralne vrijednosti poremećene. Mora se pažljivo planirati svaki korak kako bi sve išlo u pravom smijeru. Djeca su osjetljiva, i samo osmišljenim programom rada može se njegovati talenat, postizati uspjeh i sačuvati zdrav razum i sreća” – kaže Veljkova majka, Željka Jovanić, koja je profesor klavira.

Izvor: Srpskainfo/ Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/veljko-jovanic-talentovani-harmonikas-iz-banjaluke-uspjehe-i-nagrade-osvaja-sa-lakocom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])