Mocart donio proljeće u Banjaluku

Objavljeno: 10. 4. 2019 u 16:06h

Svirajući vesele kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta, inspirisan proljećem, simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije donio je novu energiju kroz svoj koncert “U susret proljeću” u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Na ovom koncertu nastupila je i solistkinja Snježana Popović-Vuleta u izvođenju koncerta za klavir Volfganga Amadeusa Mocarta u A-duru. Koncert je u potpunosti bio posvećen ovom kompozitoru.

Osim klavirskog koncerta, muzičari Filharmonije su na početku izveli  kompoziciju “Muzička šala”. Nakon klavirskog koncerta, koji je propraćen dugim aplauzima publike, izveli su Mocartovu 29. simfoniju.

Cijeli koncert je vođen rukom dirigenta Dušana Uroševića.

“Repertoar smo izabrali u skladu s onim što je proleće. Kada kažete proleće, to je neka pozitivna energija, veselost i razdraganost ljudi jer je konačno sunčano. Sve to, ako gledamo kroz muziku, jeste Volfgang Amadeus Mocart. Mocart je u nekim svojim delima hteo da iskritikuje elitu tog doba jer su ga smatrali kompozitorom lakih i brzih nota, pa je napisao nekoliko kompozicija u kojima postoji nešto što je smešno, što nije uobičajeno za njegove kompozicije”, kazao je Urošević.

Urošević je kazao da mu saradnja sa Banjalučkom filharmonijom pričinjava veliko zadovoljstvo.

“Meni je zadovoljstvo sarađivati sa Banjalučkom filharmonijom, koja, pre svega, neguje nešto što su domaći izvođači, domaći muzičari. Filharmonija mora da postane institucija. Imamo veliki problem odlazaka mladih ljudi, ako želimo da ih zadržimo, moramo da zaposlimo ove mlade ljude”, rekao je Urošević.

Violinistkinja Milana Smiljanić istakla je da je zbog ovako kvalitetnih koncerata potrebno da Filharmonija bude osnovana kao javna institucija.

“Banjalučka filharmonija je osnovana 2010. i do sada je nastupila na preko 120 koncerata u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju koncertna gostovanja u Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Austriji, Makedoniji, Srbiji. Ali, nigdje nije veće zadovoljstvo za muzičare, od onog kada sviraš u svom gradu, gdje živiš i radiš. Zbog ovako kvalitetnih koncerata potrebno je da Filharmonija bude osnovana kao javna institucija u kojoj će mladi i sposobni umjetnici, koji su studirali na našoj Akademiji umjetnosti, gdje sam i sama stalno zaposlena, naći svoje radno mjesto i redovnu platu”, istakla je Smiljanićeva.

Nagrađeni aplauzima publike, koja je tražila bis, simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije ponovo je izveo posljednji dio četvrtog stava simfonije na kraju samog koncerta. Posebno zadovoljstvo za muzičare je bilo što je ovim koncertom otvorena manifestacija “Proljeće u Banjaluci”.

Entuzijazam

Entuzijazam samih svirača, kako je rekla Smiljanićeva, igra ključnu ulogu u ovakvim projektima.

“Veoma važnu ulogu igra sam entuzijazam svirača. On je taj koji nas drži na okupu s obzirom na to da Filharmonija radi po sistemu projekata. Stoga, koncerti se ne održavaju redovno i onoliko često koliko bi to bilo potrebno za nas svirače, a samim tim, i dinamika proba, što nam uskraćuje mogućnost stalne usviranosti i težnje za izgradnjom stalnog i kvalitetnog zajedničkog zvuka”, objasnila je Smiljanićeva.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/mocart-donio-proljece-u-banjaluku/||claudebot