Duhovna muzika za ozbiljnost banjalučke sale

Objavljeno: 14. 10. 2019 u 16:50h

Pijanista Mihajlo Zurković i violončelista Marko Miletić, ugledni umjetnici iz Novog Sada, u velikoj koncertnoj sali Banskog dvora predstavili su se banjalučkoj publici u nedjelju uveče, četvrte večeri drugog izdanja Međunarodnog festivala umjetničke muzike “Jesenja sonata”.

Ova dva muzičara sa bogatim biografijama, oba zaposlena na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, čija saradnja traje dugi niz godina, kažu da su zaljubljeni u muziku.

“Iznenađen sam Banskim dvorom kao cjelinom, zatim salom. Festivalski program je izvrstan i od kada smo došli, sve je na visokom organizacizacijskom nivou. Ovaj program i ovaj prostor, kao i ovaj grad, imaju šta da pruže. Sale su pune, što je meni nevjerovatno, jer svi mi koji smo na ovim prostorima bivše Jugoslavije poslije rata počinjali da se bavimo organizacijom festivala, morali smo ponovo privući staru publiku, a ove mlade vaspitati da dolaze na koncerte. Vi ste u tome uspjeli i čast mi je što smo dio ovogodišnjeg festivala”, kazao je Mihajlo Zurković.

Publika je imala priliku da čuje kompozicije Johana Sebastijana Baha, Sergeja Prokofjeva, Davida Popera, Kloda Debisija, Sergeja Rahmanjinova, ali i “Legendu o Jefimiji” Miloja Milojevića.

“Sve je duhovna muzika, a sada se desilo da smo repertoar tako sastavili. Imamo različite repertoare. Procenjujemo ozbiljnost festivala, ocjenjujemo salu u kojoj ćemo da nastupamo i vrijeme u godini, a u ovom momentu smo u tom elementu. Jesenje vrijeme uvijek vuče na tu stranu”, naveo je Marko Miletić.

Izvor: Nezavisne/ Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/duhovna-muzika-za-ozbiljnost-banjalucke-sale/||claudebot