Čajkovski za kraj

Objavljeno: 29. 4. 2013 u 09:28h

Koncertom “Veče ruske muzike” Simfonijskog orkestra banjalučke Akademije umjetnosti, u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora kulturnog centra zatvorena je manifestacija “Dani Vlade Miloševića”.

simfoniski orkestar

Mnogobrojna publika dugim i jakim aplauzom u subotu uveče podržala je muzičare koji su na sceni pod dirigentskom palicom Branke Radošević izveli kompozicije velikana klasične muzike Nikolaja Rimskog Korsakova i Petra Iljiča Čajkovskog.

– Ovacije publike dokazale su da su posjetioci prepoznali trud koji je orkestar uložio da bi svima pružio ljepotu uživanja u kompozicijama koje, pored svog umjetničkog značaja, zahtijevaju i veliki napor za izvođenje – rekla je Radoševićeva.

Osim Simfonijskog orkestra banjalučke Akademije umjetnosti nastupili su i gosti iz Beograda, Novog Sada, Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

“Didaktički koncert” koji je održan u petak uveče obilježen je izvođenjem čuvenog klavirskog koncerta u b-molu Petra Iljiča Čajkovskog. Ovo godine se obilježava 120 godina od smrti najpoznatijeg ruskog kompozitora.

– Publika je imala priliku da upozna i pijanistu iz Banjaluke Milana Savića, koji se šest godina solistički predstavlja, a njegovi rezultati su na zavidnom umjetničkom nivou – kazala je Radoševićeva.

“Dani Vlade Miloševića” otvoreni su 12. aprila, međunarodnim naučnim skupom “Vlado S. Milošević: etnomuzikolog, kompozitor i pedagog”.

Skup, koji je u Banjaluci okupio eminentne stručnjake iz oblasti istorijske muzikologije, etnomuzikologije i muzičke pedagogije, otkrio je nove dimenzije umjetničkog i stručnog rada akademika Vlade Miloševića. Na naučnom skupu učestvovalo je 80 stručnjaka iz Mađarske, Ukrajine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i FBiH.

Raznovrstan program tokom svih dana obilježavanja ove muzičke svetkovine pokazao je da je Vlado Milošević i danas neiscrpan izvor umjetničke inspiracije. Ovogodišnju svečanost obogatili su koncerti mađarske i klavirske muzike, didaktički koncert, kao i nastup hora i gudačkog orkestra Akademije umjetnosti.

Banjalučani su imali priliku da vide i izložbu odabranih radova sa Petog svjetskog bijenala studentskog plakata u Novom Sadu. Brojni stručnjaci iz svijeta muzike tokom održavanja manifestacije podsjećali su na značaj Vlade Miloševića, u čijoj se ličnosti, kako kažu, spajala nauka, umjetnost i praksa.

“Jazavac pred sudom”

Vlado S. Milošević (1901-1990) je bio srpski akademik, kompozitor, etnomuzikolog, horovođa i pedagog. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Banjaluci, gdje je dobio i prvo muzičko obrazovanje. Kao kompozitor, Vlado Milošević je počeo sa harmonizacijama i obradama za hor, a zatim prešao na solo pjesme. Napisao je rukovet “Pjesme sa Zmijanja”, što je horska sublimacija njegovog odnosa prema narodnoj pjesmi. Krunu na svoje stvaralaštvo, u formalnom smislu, stavio je operom “Jazavac pred sudom”.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar, Foto: G. Šurlan

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/cajkovski-za-kraj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])